Fuld narkose

Fuld narkose omtales også som generel anæstesi eller fuld bedøvelse. Ved fuld bedøvelse er patienten ikke vågen, men sover derimod. Patienten vil derfor ikke opleve eller være til stede under operationen. Bedøvelsen gives ved, at en anæstesilæge sprøjter sovemedicin ind gennem en tynd kanyle, der er lagt ind i en vene på håndryggen.

Hvad er narkose?

Der er en del operationer, som kræver, at patienten ikke er ved bevidsthed og derfor heller ikke oplever smerte. Den overordnede betegnelse for operative indgreb, hvor patienten ikke føler smerter, er anæstesi. I forhold til smertelindring findes der tre forskellige slags bedøvelser, som anæstesilægen kan gøre brug af:

  • Lokal bedøvelse (omfatter et enkelt område/legemsdel)
  • Regional bedøvelse (omfatter et større område)
  • Generel bedøvelse (anæstesi/fuld narkose)

Ved narkose er formålet at opnå følgende:

  • Patienten er uden smerter og sover
  • Patienten ligger stille, således at operationen kan udføres, uden at patienten ’forstyrrer’ fysisk
  • Musklerne bliver afslappet
  • Der opnås kontrol over patientens hjerte, kredsløb, åndedræt samt andre funktioner i kroppen

Fordele

Når man vælger at foretage en operation under fuld narkose, er det som udgangspunkt alle patienter (medmindre de er allergiske over for bedøvelsen), der kan opereres – selv mennesker med stor angst eller sindslidelser vil falde til ro under narkose. Ved narkose er det muligt for kirurgen at foretage indgreb flere steder på kroppen på samme tid. Mængden af narkose kan let justeres undervejs, og dette er især en fordel, hvis operationen tager længere tid end forventet.

Ulemper

Risikoen for alvorlige komplikationer er meget lav, men der er alligevel en vis risiko forbundet med operationer i fuld narkose. Når patienten skal vågne op efter operationen, kan dette hos nogle være forbundet med kvalme, opkast, irriteret hals, hovedpine, rystelser og nedsat mental tilstand. Disse er helt normale bivirkninger, som patienten kan opleve efter fuld bedøvelse - som regel forsvinder symptomerne dog forholdsvist hurtigt.

Du vil blive behandlet af følgende specialister indenfor anæstesiologi på GHP Gildhøj Privathospital:

Niels Anker Pedersen

Speciallæge i anæstesiologi

   

CV

Niels Kirkegaard

Speciallæge i anæstesiologi og intensiv terapi

CV

Kontakt os for tidsbestilling

Du er velkommen til at ringe til os på 43 43 92 92,
eller skrive til os via nedenstående formular for tidsbestilling:

Vi bruger cookies til at give dig den bedst mulige kundeoplevelse. Hvis du fortsætter, betyder det, at du er enig i, at cookies bruges.