Osgood Schlatters sygdom

Osgood Schlatters sygdom er en inflammatorisk knælidelse, der opstår på grund af en irritation af senen under knæskallen nede ved skinnebenet. Knælidelsen rammer børn i voksealderen (9-15 år).

Årsag

Årsagen til Osgood Schlatters skyldes, at det lille knoglefremspring på skinnebenet ikke er vokset sammen med resten af skinnebenet. Da det ikke er sammenvokset helt, er det muligt at bevæge det en smule. På fremspringet sidder senen til knæskallen og den store strækkemuskel (forrest på låret) også fast. Når barnet dyrker motionsformer, hvor lårmusklen aktiveres, vil der opstå et stort stræk på knoglefremspringet. Ved gentagne belastninger kan området omkring knoglefremspringet blive meget irriteret.

Symptomer

Et barn med Osgood Schlatters vil have smerter, og knæet vil eventuelt være hævet. Det er meget forskelligt, hvor mange smerter barnet vil have. Nogle kan uden de store vanskeligheder fortsætte med at dyrke sport, mens andre ikke kan holde aktiviteten ud i mere end 10 minutter.

I få tilfælde vokser knoglen en smule op ad ledbåndet, og et lille stykke af knoglen kan knække af. Her vil det være særligt smertefuldt at ligge på knæ.

Operation for Osgood Schlatters sygdom

Hvis der ikke er faldet små knoglestykker af, vil irritationen som regel ophøre, når barnet har holdt sig i ro og undgået motion i en periode. Der er ikke enighed om, hvor lang tid pausen skal vare. Nogle siger 3 måneder, mens andre mener, at barnet i højere grad skal mærke sig frem.

De fleste bliver symptomfrie igen efter nogle måneder, men i nogle tilfælde varer smerterne og irritationen ved. Dette kan være fordi, der sidder små knoglestykker og irriterer. Her vil en operation kunne afhjælpe smerterne. Under operationen for Osgood Schlatters sygdom fjerner kirurgen det eller de afknækkede knoglestykker.

Kontakt os for tidsbestilling

Du er velkommen til at ringe til os på 43 43 92 92,
eller skrive til os via nedenstående formular for tidsbestilling:

Vi bruger cookies til at give dig den bedst mulige kundeoplevelse. Hvis du fortsætter, betyder det, at du er enig i, at cookies bruges.