Platfod

Mennesker med platfod har ingen svang, og hele foden vil derfor røre jorden. Det er endvidere karakteristisk, at forfoden drejer udad, og den ydre fodrand er længere ude end anklens ydre knyst.

Årsag

Platfod (coalitio) er ofte medfødt eller familiært disponeret, og hos små børn vil man ofte kunne observere, at de hurtigt mister modet på at gå og hellere vil bæres.

Platfodethed kan også skyldes for korte akillessener, eller at den muskel, der skal opretholde foden, er for svag. Ledgigt kan også være årsag til lidelsen.

Symptomer

Man skelner mellem to former for platfodethed – den bevægelige (mobile) og den stive (rigid). Den mobile er som regel symptomfri, mens den rigide gør, at barnet bliver hurtigt træt i fødderne, har smerter eller problemer med at passe almindeligt fodtøj.

Hvis dit barn er begyndt at gå, men hurtigt mister modet, så er det en god idé at være særligt opmærksom, da dette kan være et tegn på, at han/hun er platfodet.

Behandling

Den bevægelige form er som nævnt oftest symptomfri og kræver derfor ikke operation. I mange tilfælde vil et indlæg i skoen være med til at rette hælbenet op, hvorefter eventuelle komplikationer vil ophøre. Man kan dog få tiltagende belastningsrelaterede smerter, der ikke kan afhjælpes med indlæg i skoene eller solidt fortøj, hvorfor en operativ behandling kan blive nødvendig. Og for børn med den stive form for platfod vil en operation som regel være gavnlig.

Ved operation for platfod fjerner kirurgen et område, hvor to knogler er vokset sammen. Sammenvoksningen gør, at foden ikke har den bevægelighed, den ellers skulle have haft. Nogle gange lægges gips eller støvle for at give foden mest mulig ro i 2-6 uger.

Patientvejledning

Du kan læse mere i vores patientvejledning Pdf, 418.1 kB, åbner i nyt vindue..

Kontakt os for tidsbestilling

Du er velkommen til at ringe til os på 43 43 92 92,
eller skrive til os via nedenstående formular for tidsbestilling:

Vi bruger cookies til at give dig den bedst mulige kundeoplevelse. Hvis du fortsætter, betyder det, at du er enig i, at cookies bruges.