Kikkertundersøgelse af hofte

Kikkertundersøgelse af hofte

Hofteleddet kan undersøges ved en artroskopi, også kendt som en kikkertundersøgelse. Under en sådan operation kan kirurgen undersøge, hvordan leddets strukturer (brusk, ledlæbe og eventuelle knoglepåbygninger af ledskål eller i overgangen mellem lårbenets ledhoved og hals) ser ud.

En hofteartroskopi hjælper kirurgen til at få informationer om følgende forhold:

  • Slitage
  • Irritation af vævet i hofteleddet (hævelse af slimhinder)
  • Vurdering af bruskskader
  • Skader i ledlæben

Hvis kirurgen vurderer, at det er muligt at behandle skaden, bliver dette gjort med det samme.

Årsag

Der kan være mange årsager til at tilbyde patienter en kikkertundersøgelse af et hofteled:

  • Ledlæbeskade på baggrund af afklemning
  • Irritation
  • Bruskskader
  • Ledmus, som kan være løse bruskstykker

Behandling

En kikkertundersøgelse/hofteatroskopi er en ambulant operation og foregår under fuld bedøvelse. Patienten kan sædvanligvis sendes hjem nogle timer efter operationen. Enkelte patienter har led, der er meget følsomme for indgreb. Disse patienter kan reagere med usædvanlige smerter efter operationen. Tilstanden kan ikke forudses, og der må behandles med smertestillende medicin i noget tid efter operationen. Komplikationer ved kikkertundersøgelse af hofteled er ofte relateret til stræk, der påføres hofteleddet under operationen. Dette kan forårsage forbigående beskadigelser af nerver til underekstremiteten. Yderst sjældent kan der opstå enten infektion eller årebetændelse, som ved rettidig indgreb sædvanligvis behandles med godt resultat.

Efter en hofteartroskopi må du som udgangspunkt støtte fuldt på benet og bevæge benet frit efter operationen. Du vil få besked, hvis der er særlige forhold, som er gældende for dig. Vi anbefaler dog, at du tager det med ro de første dage efter operationen for at minimere risikoen for hævelse og smerter. Opstår der alligevel hævelse, anbefaler vi, at du hviler dig - eventuelt med en ispose på. Du vil blive vejledt i relevante øvelser efter operationen. Sygemelding i typisk 4-8 uger er oftest nødvendigt. Andre forhold kan medføre flere ugers sygemelding.


Patientvejledninger

Du kan hente patientvejledningen til hofteartroskopi her Pdf, 234.5 kB..

 

Du vil blive behandlet af følgende specialister inden for kikkertkirurgi på Gildhøj Privathospital:

Claus Hovgaard

CMI

   

CV

Peter Albrecht-Olsen

Speciallæge i ortopædkirurgi

   

CV

Kontakt os for tidsbestilling

Du er velkommen til at ringe til os på 43 43 92 92,
eller skrive til os via nedenstående formular for tidsbestilling:

Vi bruger cookies til at give dig den bedst mulige kundeoplevelse. Hvis du fortsætter, betyder det, at du er enig i, at cookies bruges.