Galdesten

Fjernelse af galdeblæren


Sten i galdeblæren og/eller galdevejene

Galdesten opstår pga. ubalance mellem galdestofferne; kolesterol, kalk og galdefarvestoffer. I tilfælde af galdesten vil patienten opleve kvalme og trykken i øvre del af maven, svedeture, kraftige mavesmerter under højre ribbenskant eller smerter i skulder og ryg.

Galdeblæren - Hvad bruges den til?

Galden dannes i leveren og løber igennem galdegangen til tolvfingertarmen, hvor den bruges til fordøjelse af maden.

Galdeblæren sidder på leverens underside og er forbundet til galdegangen med en lille kanal. Galdeblæren fungerer som et depot, hvor galden kan opbevares til der er brug for den efter et måltid. Når man har spist trækker galdeblæren sig sammen og galden tømmes ud i galdegangen og ned i tolvfingertarmen.

Når galdeblæren er fjernet, løber galden direkte fra leveren gennem galdegangen til tolvfingertarmen. Fordøjelsen vil normalt ikke blive påvirket, men ved indtagelse af meget fedtrig mad, kan fordøjelsen i nogle tilfælde blive påvirket.


Galdesten - Hvorfor får man det?

Galdesten skyldes en ubalance i galdens indhold af kolestorol, kalk og galdefarvestoffer. Stenene kan være meget forskellige af udseende og størrelse - fra få millimeter (kaldet grus) op til sten, der fylder hele galdeblæren. Da galdesten næsten altid dannes i selve galdeblæren, fjerner man galdeblæren og ikke kun stenene. Således undgår man, at der dannes nye galdesten. Kun i meget sjælndne tilfælde kan der opstå sten i selve galdegangene.

Galdestenssygdom


Galdestensanfald

Sten i galdeblæren kan medføre anfald af kraftige smerter under højre ribbenskant. Smerterne stråler ofte om til ryggen og kan blive efterfulgt af kvalme og opkastninger. Anfaldende kan være kortvarige, men kan også var flere timer.

Galdeblærebetændelse

Går galdestensanfaldet ikke væk og får man feber, kan det skyldes betændelse i galdebæren. Er dette tildfælde kan man indlægges til nærmere undersøgelse og eventuelt fremskynde operationen.


Sten i galdegangen

En sten fra galdeblæren kan passere gennem galdegangen. Hvis en galdesten sætter sig fast i galdegangen, kan det give gulsot (ikterus) og der kan opstå feber (cholangitis). Hvis der opstår gulsot, skyldes det, at galden ikke kan komme ud i tarmen og i stedet udskilles via nyren. Derfor bliver man gul i huden, afføringen bliver hvidlig og urinen bliver brunlig (cola-farvet). Dette behandles under indlæggelse med en undersøgelse der hedder ERCP.

En galdesten der passerer gennem galdegangen, kan også give betændelse i bugspytkirtlen (pancreatitis). Dette giver kraftige vedvarende smerter i den øverste del af maven og behandles under indlæggelse.


Operation - fjernelse af galdeblæren

Fjernelse af galdesten sker via en operation i fuld bedøvelse. Her vil patienten få fjernet galdeblæren med en kikkertkirurgisk teknik (laparoskopi). Under operationen føres kikkert og instrumenter ind i bughulen, og galdeblæren fjernes fra leveren. Slutteligt lukkes galdegangen og blodkarrene med clips, og galdeblæren trækkes ud via et af rørene. Metalchips fjernes 10-14 dage efter operationen af egen læge.


Før operationen

Patienten skal møde fastende på operationsdagen, og må derfor ikke spise 6 timer forinden mødetidspunktet. Dog må vedkommende gerne drikke vand og juice 2 timer før mødetidspunktet. Det er desuden tilladt at børste tænder om morgenen samt tygge tyggummi og der er ingen restriktioner vedrørende rygning før bedøvelse.


Efter operationen

Patienten vil de første par timer efter operationen være døsig og mærke ømhed i maven, og vi anbefaler derfor at patienten tager smerte- og kvalmestillende medicin, samt mad og drikke.

Hvis patientens tilstand er stabil er det muligt, at blive udskrevet 3 timer efter operationen.

I de efterfølgende dage vil patienten føle smerter i skulder og mave, og skal kontakte egen læge eller Gildhøj, hvis smerterne forværres.

Gildhøj anbefaler 3-4 dages sygemelding, og et løfteforbud på 3-4 uger, hvis patienten har været i Åben operation.


Komplikationer

Der vil altid være risiko for komplikationer efter en operation, men ved fjernelse af galdesten vil betændelse eller blødninger kunne forekomme. Kendetegnene ved blødningerne vil ofte være træthed, svimmelhed, mavesmerter eller høj puls. Hvis patienten har betændelse vil symptomerne være feber, hævelse og smerter.


Du kan læse patientvejledningen her. Pdf, 142.9 kB.

Kontakt os for tidsbestilling

Du er velkommen til at ringe til os på 43 43 92 92,
eller skrive til os via nedenstående formular for tidsbestilling:

Vi bruger cookies til at give dig den bedst mulige kundeoplevelse. Hvis du fortsætter, betyder det, at du er enig i, at cookies bruges.