Skæv storetå

Skæv storetå (hallux valgus) er en misdannelse af storetåens grundled. Skævheden opstår, fordi der er sket et skred i storetåens grundled, således at storetåen drejer hen mod de øvrige tæer. Det er på ingen måde en farlig lidelse, men det kan være smertefuldt og til gene rent kosmetisk.

Årsag

Den primære årsag til en skæv storetå skyldes ofte, at man gennem længere tid har gået med for småt fodtøj. Tilstanden kan også opstå på grund af arvelige faktorer eller komme med alderen. I takt med man bliver ældre, begynder de ledbånd og muskler, som skal holde sammen på forfodens og tæernes knogler, at blive trætte. ’Trætheden’ gør, at storetåens grundled begynder at skride, hvorefter storetåen bliver skæv, fordi den drejer hen mod de andre tæer. Leddegigt kan også være en af årsagerne, og der er en overrepræsentation af kvinder, der har lidelsen.

Symptomer

Følgende symptomer er hyppige:

  • Smerter i storetåens grundled
  • Smerter fra knysten (knysten opstår, fordi storetåens led peger ind mod de andre tæer)
  • Tåen gnaver på de andre tæer
  • Betændelse eller svamp mellem tæerne
  • Stivhed i tåen

Behandling

Skæv storetå kan ofte afhjælpes ved at anvende fornuftigt fodtøj. Hvis dette ikke hjælper, kan du få foretaget en operation på Gildhøj Privathospital. På Gildhøj anvender vi to forskellige operationsteknikker, enten Chevron-teknikken eller Cedell-teknikken.

Når vi foretager en operation for skæv storetå med Chevron-teknikken, saver vi mellemfodsknoglen over og sætter den sammen igen i en mere korrekt stilling. Vi strammer også ledkapslen på indersiden op. Såfremt du også har en knyst, fjerner vi denne under operationen.

Når vi foretager en operation med Cedell-teknikken, saver vi mellemfodsknoglen over og sætter den sammen igen således, at forfoden bliver smallere. Ledkapslen på indersiden strammes også op. Vi løsner en sene mellem storetå og anden tå. Efter operationen anlægger vi en gipsskinne med hælen fri. Såfremt du også har en knyst, fjerner vi denne under operationen.

Patientvejledning

Find vores patientvejledning til operation for skæv storetå her Pdf, 135.4 kB..

Du kan se film om 8-tals forbinding nedenfor


Kontakt os for tidsbestilling

Du er velkommen til at ringe til os på 43 43 92 92,
eller skrive til os via nedenstående formular for tidsbestilling:

Vi bruger cookies til at give dig den bedst mulige kundeoplevelse. Hvis du fortsætter, betyder det, at du er enig i, at cookies bruges.