Kvalitet gennem specialisering

Kuskefingre

Kuskefingre (Dupuytrens kontraktur) er en lidelse, hvor en eller flere fingre bøjer ind mod håndfladen, så de ikke kan strækkes ud. Lidelsen kan ramme kun den ene hånd eller begge hænder. Det er ikke smertefuldt at have kuskefingre, men det kan være enormt invaliderende, fordi de fingre, der er berørt, ikke kan strækkes ud.

Årsag

Lidelsen er arveligt betinget, men det er også konstateret, at tobaksrygning, alkoholmisbrug og sukkersyge kan være medvirkende årsager. Lidelsen rammer hyppigst midaldrende mænd, men kan også ramme kvinder.

Lidelsen opstår, fordi håndfladens seneplade skrumper og fortykker. Derudover opstår der en knude i håndfladens og fingrenes sener – det er derfor, at fingrene begynder at bøje sig.

Symptomer

Følgende symptomer viser sig på mennesker med kuskefingre:

  • Små hårde knuder, der strækker sig fra håndfladen ud mod fingrene
  • Knuderne gør det efterhånden vanskeligt at strække fingrene ud
  • Krumme fingre

Som regel er det lillefingeren, der bliver ramt først, men sygdomsbilledet kan variere meget fra person til person. Det er også forskelligt fra person til person, hvor mange fingre der bliver påvirket. Man ser ofte, at lillefingeren er hårdest ramt, mens ring- og langfingeren er påvirket i mindre grad.

Behandling

Hvis du har kuskefingre, kan vi hos Gildhøj operere dig, så du har mulighed for at kunne strække fingrene igen og dermed få en del bevægelighed tilbage. Operationen foregår ved, at kirurgen fjerner det arvæv, som knuderne har dannet. Operationen kan enten udføres i fuld bedøvelse eller regional bedøvelse (helarmsbedøvelse). Der vil som regel være et zig-zag-ar efter operationen. Vær opmærksom på, at der er en tendens til, at kuskefingrene vender tilbage på de samme fingre eller opstår på andre. I disse tilfælde kan operationen gentages.

 

Du kan hente patientvejledningen til kuskefingre her Pdf, 138.2 kB..

Kontakt os for tidsbestilling

Du er velkommen til at ringe til os på 43 43 92 92,
eller skrive til os via nedenstående formular for tidsbestilling:

Vi bruger cookies til at give dig den bedst mulige kundeoplevelse. Hvis du fortsætter, betyder det, at du er enig i, at cookies bruges.