Seneskedehindebetændelse

Mange danskere får hvert år foretaget ortopædkirurgiske indgreb mod seneskedehindebetændelse eller de Quervains syndrom. På Gildhøj Privathospital er vi specialister i dette indgreb. Hos os kan du desuden forvente kort ventetid, gode faciliteter og stor fokus på omsorg før, under og efter det kirurgiske indgreb.

I seneskederne findes senerne til fingre og håndled, som løber fra musklerne i underarmen til den knogle, hvor de fæstner. Senerne er omgivet af såkaldt glidevæv, som ved overbelastning kan blive irriteret.

Årsag

Seneskedehindebetændelse skyldes en irritationstilstand i seneskederne omkring håndleddet.

  • Skader på senerne
  • Overbelastning af senerne
  • Ensidigt arbejde

I rigtig mange tilfælde opstår betændelsen i senerne til tommelfingeren i håndleddet. Her kaldes seneskedehindebetændelsen for de Quervains syndrom.

De Quervains syndrom

Som nævnt opstår betændelsen ofte ved senerne til tommelfingersiden i håndleddet. De Quervains syndrom har navn efter den schweiziske læge Fritz de Quervain, der beskrev tilstanden første gang i 1895. Tilstanden forekommer hyppigere hos kvinder end hos mænd og optræder hyppigst i alderen 35-55 år.

Symptomer

Følgende symptomer er almindelige ved seneskedehindebetændelse:

  • Ømhed og/eller smerter, når man trykker på senen
  • Smerter forværres, når man bruger hånden
  • Den betændte sene er hævet

Behandling

Hvis man har betændelse i seneskederne, er det vigtigt at holde hånden i ro. Det kan fx være en god idé at have en skinne på håndleddet i en periode for at aflaste leddet. Ved aflastning vil lidelsen som regel gå over af sig selv, men kan dog på et senere tidspunkt blusse op igen. Ved gentagne tilfælde eller vedvarende ømhed og smerter kan det være nødvendigt med en operation.

Patientvejledning

Du kan finde vores patientvejledning til de Quervains syndrom her Pdf, 214.3 kB..

Kontakt os for tidsbestilling

Du er velkommen til at ringe til os på 43 43 92 92,
eller skrive til os via nedenstående formular for tidsbestilling:

Vi bruger cookies til at give dig den bedst mulige kundeoplevelse. Hvis du fortsætter, betyder det, at du er enig i, at cookies bruges.