Ny hofte

Slidgigt er den væsentligste årsag til, at et hofteled skal udskiftes med et kunstigt hofteled. Det er oftest folk i pensionsalderen, der har behov for en ny hofte, men vi ser nu flere yngre patienter, som har behandlingskrævende slidgigt i hofteleddet.

Årsag

Den primære årsag til, at hofteleddet bliver ødelagt, er slidgigt. Otte ud af ti får slidgigt i hoften, når de er passeret 50 år. For rigtig mange betyder det, at det bliver kompliceret at motionere og måske også passe sit job, fordi slidgigt kan være temmelig smertefuldt.

Leddegigt kan også resultere i, at hoften bliver ødelagt. For at forbedre patientens livskvalitet vil man indoperere et kunstigt hofteled, der skal erstatte det ødelagte. Dog er leddegigt væsentlig mere sjælden end slidgigt – 1 % at den danske befolkning rammes af lidelsen.

Brud på hoften kan også være en årsag til, at hofteleddet ødelægges. Her kan en ny hofte være løsningen på patientens komplikationer.

Symptomer

Følgende symptomer er vigtige at være opmærksomme på, da det kan være tegn på, at dit hofteled skal udskiftes med en kunstig protese:

  • Smerter i hofteleddet
  • Stivhed i hofteleddet
  • Smerter i lysken sidst på dagen efter hård aktivitet
  • Generende smerter i hvile ved fremskreden slidgigt, hvor nattesøvnen også er påvirket.

Behandling

Når medicinsk behandling ikke længere er tilstrækkelig til at afhjælpe smerterne, kan det være nødvendigt at få en ny hofte. Denne operation kaldes også for hoftealloplastik.

Hos Gildhøj foretager vi operationer, hvor en hofteprotese indsættes til erstatning af den slidte hofte. Dette foretages almindeligvis med patienten i sideleje og via indskæring på udsiden af den syge hofte. Der anvendes konsekvent så kort en indskæring som muligt for at minimere påvirkningen af de omgivende muskler og sener.

Hos udvalgte patienter kan der tilbydes kort indskæring via lysken. Den syge del af hofteleddet skæres bort, og hofteskålen samt lårbenet forberedes til en hofteprotese. Den ældre patient vil typisk få indsat en poleret hofteprotese i stål i lårbenet samt en plastikslidbane i hofteskålen. Begge disse komponenter fæstnes med knoglecement.

Patientvejledning

Du kan finde vores patientvejledning til kunstigt hofteled her Pdf, 139.6 kB..

Kontakt os for tidsbestilling

Du er velkommen til at ringe til os på 43 43 92 92,
eller skrive til os via nedenstående formular for tidsbestilling:

Vi bruger cookies til at give dig den bedst mulige kundeoplevelse. Hvis du fortsætter, betyder det, at du er enig i, at cookies bruges.