Kvalitet gennem specialisering

Genoptræning efter kikkertoperation i knæet

Efter operationen

I forbindelse med kikkertoperationen, der også kaldes artroskopi, er der lagt lokalbedøvelse i knæet. Det betyder, at der som regel ikke er smerter i de første 4-6 timer efter operationen. Dette bør dog ikke ændre på det faktum, at knæet har brug for hvile og nedisning, samt holdes over hjerteniveau så meget som muligt det første døgn efter operationen. Det anbefales, at nedkøle knæet med en ispose flere gange om dagen i 30 minutter. Isposen må ikke være i direkte kontakt med huden.

Genoptræning af knæet

Dagen efter operationen bør du starte din genoptræning. På grund af lokalbedøvelsen, kan der godt komme nogle skvulpelyde i knæet, når du bevæger det - dette er helt normalt. Selve genoptræningen er en meget vigtig del af behandlingsforløbet. Mangelfuldt genoptræning kan have negativ betydning for dit behandlingsresultat, og det er derfor vigtigt at tage genoptræningen seriøst.

Inden du skal til kontrolbesøg på Gildhøj efter 2-4 uger, skal du foretage 4 forskellige øvelser som du kan læse mere om i vores patientvejledning. Øvelserne er med til at øge bevægeligheden og styrken i knæet, samt modvirke blodprop i benet. Ved kontrolbesøget vurderes knæets tilstand, og du bliver rådgivet til hvordan du bør forholde dig videre i forløbet.

I starten af dit genoptræningsforløb kan det være svært at bøge knæet på grund af hævelse, men som hævelsen fortager sig over de første uger, vil knæet kunne bøjes mere og mere. Det vigtigste er, at knæet kan udstrækkes helt, ellers riskikere man at få en haltende gang. Du må gerne træne på motionscykel, så snart du kan uden at forværre hævelse eller strækevne af knæet.

Hvornår kan man vende tilbage til sit normale funktionsniveau?

Hvis hævelsen er aftagende og bevægelighden er god, kan du starte på yderligere genoptræning med cykel, vippebræt, romaskine og crosstrainer og eventuelt supplere med styrketræningsmaskiner. Belastningen bør i starten være lille og derefter stigende, afhængig af knæets tilstand og reaktion på belastningen. Træningen bør vare mellem en halv til en time, og kun hver anden dag, så knæet får den nødvendige hvile. Hvis knæet overbelastes, vil det hæve for meget op. Knæet må gerne hæve lidt op under og efter træningen, men hævelsen skal være faldet inden næste træningsdag, ellers bør træningen springes over. Først efter ca. 8 uger bør du begynde at løbe og dyrke sport som tidligere. Hvis knæet ved kontrolbesøget viser nedsat bevægelighed og betydelig hævelse, vil knæet hjælpes i gang med fysioterapi, som du vil blive henvist til.

Hvor længe er man typisk sygemeldt efter en kikkertoperation i knæet?

Du bør i de fleste tilfælde være sygemeldt i 1-2 uger afhængig af dit jobs fysiske belastning. Ved hårdt fysisk krævende arbejde kan sygeperioden være noget længere og helt op til 6-8 uger. Dette er dog meget individuelt fra patient til patient, og kan variere en hel del. Et godt genoptræningsforløb giver de bedste forudsætninger for at vende stærkt tilbage efter sygemeldingen.

Kontakt os for tidsbestilling

Du er velkommen til at ringe til os på 43 43 92 92,
eller skrive til os via nedenstående formular for tidsbestilling:

Vi bruger cookies til at give dig den bedst mulige kundeoplevelse. Hvis du fortsætter, betyder det, at du er enig i, at cookies bruges.