Kvalitet gennem specialisering

Vigtig information!

Alle patienter på Gildhøj skal have et gyldigt coronapas samt en negativ kvik-test (ikke selv-test), der er mindre end 48 timer gammel eller en negativ PCR-test, der er under 72 timer gammel. Hvis du har været smittet med Covid-19 og derfor ikke kan fremvise en negativ test, skal du medbringe et gyldigt coronapas.

 

Hvis du skal opereres med fuld bedøvelse eller spinalbedøvelse (bedøvelse i ryggen), skal der gå mindst 6 uger fra overstået infektion med Covid-19 til din operation. Skal du opereres med lokalbedøvelse, kan du blive opereret 10 dage efter din positive coronatest.


Det er igen et krav at bære mundbind på hospitalet, som man selv bedes medbringe ved ankomst.


Vi anmoder om at pårørende, så vidt muligt, ikke kommer med ind til lægen. Ved indlæggelse må der højest være én pårørende pr. indlagt patient.


På Gildhøj Privathospital anbefaler vi, at alle bliver fuldt vaccineret for at mindske smitte på vores hospital, og i det øvrige samfund

(opdateret den 21. januar, 2022).Løberknæ – Runner’s knee

Løberknæ er en overbelastningsskade på ydersiden af knæet, hvor en slimsæk og et seneblad bliver irriteret, så der opstår smerter. Lidelsen er meget almindelig hos langdistanceløbere og cykelryttere.

For at nedsætte gnidningen og irritationen kan det være nødvendigt at omlægge træningen med videre. I sjældne kroniske tilfælde kan det være nødvendigt med en operation, hvor senebladet spaltes for at give mere plads.

Årsag

Fra ydersiden af hoften løber der et stærkt seneblad ned til ydersiden af knæet. Mellem senebladet og ydersiden af knæet er der en slimsæk, som nedsætter gnidningen mellem senebladet og knæet, når det bevæges. Ved overbelastning i forbindelse med for meget eller forkert træning bliver slimsækken og senebladet irriteret og betændt, hvilket vil udløse smerter. Tilstanden rammer både motionister og elitesportsfolk. Især løb ned ad bakke og på skråt underlag kan udløse tilstanden samt, hvis man lander for meget på indersiden af fodsålen (overpronation), når man løber. Også hjulbenede har større risiko for løberknæ.

Symptomer

Der er i starten diffuse smerter på ydersiden af knæet og efterhånden bliver smerterne mere stikkende og jagende på ydersiden af knæet lige over ledlinjen. Smerterne indtræder efter kortere tids løb og aftager kort efter, at man er stoppet igen.

I mere kroniske tilfælde er smerterne mere konstante og er længere tid om at fortage sig.

Diagnosen stilles på baggrund af den typiske sygehistorie samt lægens kliniske undersøgelse. Løberknæ kan hyppigt dokumenteres med MR-scanning eller ultralydscanning, hvor slimsækken kan ses hævet og betændt.

Der er mange andre tilstande i knæet, som kan minde om runner’s knee. Derfor er det vigtigt med en grundig undersøgelse, så der ikke spildes tid på en forkert behandling.

Behandling

Målet med behandlingen er at fjerne årsagen til irritationen af slimsækken og samtidigt at forebygge nye tilfælde. Aflastning og omlægning af træningen er vigtigt i starten, og det er bedst kun at løbe i fladt terræn. Derudover bør man få justeret fodens stilling med andre løbesko, og en løbestilsanalyse kan være med til at vurdere dette.

Cykelryttere kan hyppigt justere på sadelhøjden i en periode eller permanent. Ofte kan smertestillende gigtmedicin dæmpe irritationen. I visse tilfælde kan ultralydsvejledt indsprøjtning af binyrebarkhormon i slimsækken have en god effekt.

Fysioterapi er en vigtig del af behandlingen af et løberknæ, idet øvelser med udspænding og bækkenstabilitet samt massage kan give et godt resultat. Behandlingsperioden er ofte 6-12 uger.

I mere kroniske tilfælde af runner’s knee kan det være nødvendigt med en operation, hvor senebladet spaltes på ydersiden af knæet for at give mere plads og derved mindske irritation af slimsækken. Bagefter er der et længere genoptræningsforløb.

Kontakt os for tidsbestilling

Du er velkommen til at ringe til os på 43 43 92 92,
eller skrive til os via nedenstående formular for tidsbestilling:

Vi bruger cookies til at give dig den bedst mulige kundeoplevelse. Hvis du fortsætter, betyder det, at du er enig i, at cookies bruges.