Meniskskade i knæ

I knæet findes to menisker - to elastiske og faste skiver. De har til opgave at fordele vægten i knæet, således at knæet holdes stabilt under gang og løb samt at brusken slides mindre.

Årsag

Meniskskader i knæet opstår oftest ved et vrid i knæet, eller når man går helt ned i hug, men kan også opstå mere snigende efter almindelig aktivitet. Hos ældre mennesker opstår skaden som regel på grund af gentagne slid på brusken og meniskerne i knæet.

Lær mere om, hvordan en kikkertoperation i knæet udføres ved at se videoen nedenfor.

 

Symptomer

Generne er ofte smerter bagtil i knæet på enten indersiden eller ydersiden eller jagende smerter ved bestemte bevægelser og måske følelsen af, der kommer noget i klemme. Hos nogle forværres smerten, når knæet overstrækkes. Knæet kan eventuelt hæve op.

Andre symptomer på meniskskader:

  • Stikkende smerter i knæet, som forværres ved fysisk belastning
  • Aflåsninger samt klik i knæet

Behandling

Ved meniskskader kan knæet ’trimmes’ ved en kikkertoperation, således at der ikke mere er noget i klemme. Ved operationens indledning fyldes knæet med vand for at spile leddet ud. Under operationen bliver kikkerten drejet rundt, så hele knæleddet gennemgås. For at lette oversigten vil lægen samtidig bevæge knæet i forskellige retninger og anvende forskellige instrumenter til nærmere undersøgelse og behandling af knæet. Patienten kan, hvis det ønskes, følge med i hele operationsforløbet på en fladskærm og få vist knæets forskellige strukturer og skader.

Langt de fleste patienter har et godt udbytte af at overvære kikkertoperationen og får et værdifuldt indtryk af knæets tilstand. Ved operationens afslutning udtømmes det meste af vandet, og der indsprøjtes lokalbedøvelse i knæet. Kikkerthullerne lukkes med plaster eller sting samt forbinding. Afhængig af knæets tilstand og skadernes omfang varer operationen mellem 30 og 60 minutter.

Nogle få meniskskader i knæet kan hos yngre sys eller sættes sammen med små genopløselige pile. På Gildhøj Privathospital foretager vi altid en forundersøgelse af vores patienter, således at vi sikrer den korrekte behandling.

Kontakt os for tidsbestilling

Du er velkommen til at ringe til os på 43 43 92 92,
eller skrive til os via nedenstående formular for tidsbestilling:

Vi bruger cookies til at give dig den bedst mulige kundeoplevelse. Hvis du fortsætter, betyder det, at du er enig i, at cookies bruges.