Mpfl-rekonstruktion

MPFL er en forkortelse for ”medial patellafemoral ligament”, som er en ledbåndsagtig forstærkning i ledkapslen på knæets inderside. Dette ledbånd ødelægges ofte, når knæskallen går af led. Knæskallen har ikke direkte kontakt til andre knogler og sidder derfor ret løs. Dens placering bestemmes dels af lårets muskler, dels af knæets form (kalveknæet eller hjulbenet), dels af de ledbånd, der løber på siden af knæet fra knæskallen til lårbenet.

Behandling

Ofte kan knæet genoptrænes, og en operation kan derfor undgås. Ved flere tilfælde af knæskalsskred (løs knæskal) mindskes chancen for, at man kan få knæskallen til at blive på plads ved træning, og så kan en MPFL-rekonstruktion blive nødvendig.

Hvordan foregår operationen?

En MPFL-rekonstruktion går ud på at forhindre knæskallen i at skride ud til siden. Til dette udtages en af senerne på lårets bagside. Senen (gracilis) udtages gennem en ca. 3 cm åbning lige neden for knæet. Herefter laves en lille lodret åbning ud for knæskallens inderside, og knæskallens kan frilægges. Der laves en lille lodret åbning længere nede på knæets indersiden, hvorefter der bores 2 kanaler i knæskallens indvendige halvdel, og senen trækkes gennem disse kanaler. Seneenderne tunneleres under hud og underhud, men uden for selve knæleddet ned til lårbenets inderside, hvor der bores en kanal, i hvilken de to seneender trækkes ind. Til slut fikseres senen i lårbenet med en skrue, der bliver forsænket under knogleniveau.

Hvis knæet har udtalt kalveknæfejlstilling, kan man kombinere MPFL-rekonstruktionen med en såkaldt Elmslie-Trillats operation, hvor knæskalsenens tilhæftning på underbenet flyttes ca. 10 mm mere ind mod knæets inderside for at ændre trækretningen i knæet.

Kontakt os for tidsbestilling

Du er velkommen til at ringe til os på 43 43 92 92,
eller skrive til os via nedenstående formular for tidsbestilling:

Vi bruger cookies til at give dig den bedst mulige kundeoplevelse. Hvis du fortsætter, betyder det, at du er enig i, at cookies bruges.