Kvalitet gennem specialisering

Slidgigt i knæ

Slidgigt er en almindelig lidelse. Mere end 6 % af befolkningen har slidgigt i knæleddene. Flere kvinder end mænd og hyppigheden stiger med alderen.

Hvis konservativ behandling ikke hjælper, kan det for mange patienter hjælpe med en knæoperation.

Årsager

Der kan være flere forskellige årsager til, at mennesker udvikler slidgigt i knæet.

  • Overvægt
  • Arbejdsopgaver med stor belastning på knæet
  • Sportsaktiviter - herunder løb og hop
  • Bortopereret menisk
  • Aldersrelateret slid

Slidgigt i knæleddet (knæartrose) er slitageforandringer i ledbrusk, knogler og de øvrige strukturer i leddet. Knæleddet består af lårbenets, skinnebenets og knæskallens ledflader. Knoglevævet er beklædt med brusk, hvilket betyder, at ledfladerne glider mod hinanden med mindst mulig modstand. Derudover har knæleddet to bruskskiver (meniskerne), som beskytter brusken i leddet. Menisken er elastisk og beskytter brusken ved knæet, samtidig med at menisken bærer en stor del af vægten. Hvis menisken fjernes på grund af skader, vil der hos nogle udvikle sig slidgigt i knæet inden for 10 til 20 år.

Symptomer

Slidgigt giver som regel følgende symptomer, men sygdomsbilledet kan variere fra person til person:

  • Smerter i knæet
  • Nedsat bevægelighed
  • Synlige forandringer med hævelse og ændring af knæets form

Behandling

Hvis slidgigt i knæet skyldes overvægt, vil du kunne nedsætte risikoen betragteligt ved at tabe dig. Motion og korrekt træning kan også hjælpe. Aktiviteter, der ikke belaster knæet meget for eksempel cykling og svømning er også nyttige. En stok kan også bruges til at aflaste knæet.

Hvis smerterne i knæet ikke går væk, kan man overveje en operation. På Gildhøj Privathospital kommer du til en forundersøgelse inden en eventuel operation. Her vil en af vores specialister undersøge dig, og sammen vil I afgøre, hvad der er den bedste løsning for dig. I de tilfælde hvor patientens smerter er så invaliderende, at det er svært at få hverdagen til at hænge sammen, vil kirurgen overveje, om en knæprotese er den rette løsning.

På Gildhøj gør vi meget ud af, at der skal udvises ansvarlighed, faglig dygtighed, hjælpsomhed og samarbejdsvilje blandt vores ansatte. Dette gør, at vores undersøgelser og behandling af patienter foregår professionelt, respektfuldt og venligt med forståelse for vores patienters individualitet og den situation, som den enkelte står i. Dette gælder også ved en knæoperation.

Kontakt os for tidsbestilling

Du er velkommen til at ringe til os på 43 43 92 92,
eller skrive til os via nedenstående formular for tidsbestilling:

Vi bruger cookies til at give dig den bedst mulige kundeoplevelse. Hvis du fortsætter, betyder det, at du er enig i, at cookies bruges.