Diskusprolaps i nakken

En diskusprolaps i nakken er en lidelse, der opstår i nakkehvirvlernes bruskskiver. Rygsøjlen, som går helt op til nakken, består af en masse ryg- og nakkehvirvler. Imellem disse sidder der bruskskiver – også kaldet diskusskiver.

Årsag

Diskusskiverne består af en hård ydre ring samt en kerne med blødt materiale i midten. Diskusskivernes funktion er at dæmpe tryk og belastning. Samtidig gør diskusskiverne, at ryggen og nakken kan bøje sig. Hvis der ikke var diskusskiver, ville hele ryggen derfor være én lang stiv knogle.

Med alderen tørrer diskusskiverne ud, og de mister i den proces en del af deres elastiske egenskaber. Dette kaldes i lægevidenskabens verden for diskusdegeneration. Hvis diskusskivernes bindevævskapsel revner, vil noget af indholdet (det føromtalte bløde materiale) blive presset ud. Der opstår derved en diskusprolaps i nakken, som vil trykke på nerverødder og rygmarv. Et sådant tryk vil for de fleste give anledning til smerter, føleforstyrrelser og nedsat muskelkraft.

Slidgigt i nakken

Ved degeneration af diskusskiverne opstår der som oftest en reaktion fra det omgivende væv. Reaktionen medfører små knogleudvækster, der også kaldes for osteofytter. Disse kan føre til en forsnævring af nerverodskanalen og derved trykke på nerverødderne. Denne lidelse kaldes for slidgigt i nakken. Da både slidgigt og diskusprolaps i nakken opstår ved diskusdegeneration, er der risiko for at have begge lidelser på en gang. Dog kan lidelserne også opstå uafhængigt af hinanden.

Symptomer

Følgende symptomer viser sig på patienter med diskusprolaps:

  • Intens smerte eller stivhed i nakke
  • Smerter der stråler ud i den ene arm – i sjældnere tilfælde begge arme
  • Nedsat følesans og kraft i armen

I sjældnere tilfælde vil patienten have problemer med at kontrollere vandladningen og afføring. Her skal man straks kontakte lægen, hvorefter en operation skal foregå hurtigst muligt.

Behandling

Alle patienter, der opereres for diskusprolaps i nakken, bliver opereret i fuld bedøvelse. Kirurgen vil lægge et mindre tværgående snit på halsen og gennem dette fjerne prolapsen og/eller knogleudvækster. Herefter indsætter kirurgen en lille plastikkasse (cage) der, hvor diskusskiven sad placeret før. Kassen er fremstillet af en bestemt type plastik, som egner sig specielt til formålet. Den sættes i spænd mellem hvirvlerne i nakken.

Operation af diskusprolaps i nakke

Læs mere om før, under og efter operationen her.

 

Du kan læse mere om diskusprolaps og rodkanalsstenose i nakken i vores patientvejledning her. Pdf, 143 kB.

Kontakt os for tidsbestilling

Du er velkommen til at ringe til os på 43 43 92 92,
eller skrive til os via nedenstående formular for tidsbestilling:

Vi bruger cookies til at give dig den bedst mulige kundeoplevelse. Hvis du fortsætter, betyder det, at du er enig i, at cookies bruges.