diskusprolaps operation i lænd

På Gildhøj Privathospital har vores ryglæger specialiseret sig i behandling af diskusprolapser, og vil derfor kunne operere lænd.

Mellem hver hvirvel i rygsøjlen ligger der en bruskskive- en såkaldt diskus. Denne består af en hård skal og en blød kerne. Hvis den hårde skal beskadiges enten ved overbelastning eller ved en generel nedslidning, kan den bløde kerne trænge ud og derved forårsage tryk på ryggens nerver, som går ud til benene. Derved opstår smerter i ryggen, ofte med udstråling ned i benene. Ved operationen stiler man mod at fjerne prolapsen, der trykker på nerverne. Samtidig sikrer man sig, at nerverne ligger frit.


Før operationen

Forinden du skal opereres skal du overholde følgende fasteregler:

  • Mad: Før operationen skal du FASTE og du må derfor intet spise, ikke indtage mælkeprodukter, alkohol, juice eller anden saft med frugtkød de sidste 6 timer før, at du skal møde på hospitalet
  • Drikke: Vi anbefaler at du drikker vand eller saft uden frugtkød og kun dette, indtil 2 timer før dit mødetidspunkt
  • Du er velkommen til at børste tænder om morgenen, tygge tyggegummi og der er ingen restriktioner vedrørende rygning før bedøvelse

Du er velkommen til at børste tænder om morgenen, tygge tyggegummi og der er ingen restriktioner vedrørende rygning før bedøvelse.


Beskrivelse af operationen

Operationen foregår under fuld bedøvelse. Du ligger på maven under din operation og gennem et snit i lænden, lokaliseres prolapsen og fjernes.
For at gøre plads, holdes musklerne til side under operationen. Der kan herved opstå en vis blødning i musklerne, som er årsag til en stor del af smerterne efter operationen. Oftest vil man, ved betydende ryg- og bensmerter før operationen, mærke lindring af disse umiddelbart efter
operationen.

Du skal forvente at blive udskrevet om formiddagen dagen efter operationen.


Efterforløb

Du vil få smertestillende medicin 3-4 gange i døgnet i form af tabletter.
Har du behov for yderligere smertestillende medicin, er det vigtigt at du lader os det vide.
Det er vigtigt at være godt smertelindret, fordi for mange smerter vil hindre dig i bevægelse og træning.

For at hindre blodansamling er der ofte anlagt et dræn i operationssåret. Dette fjernes dagen efter operationen. Du kan herefter gå i brusebad. Du har en plasterforbinding på, der er vandtæt. Men husk at skifte plaster hvis dette bliver vådt. Plastret må fjernes 2-3 dage efter operationen.
Er såret herefter helt tørt og uden tegn på infektion, må du gå i brusebad
uden forbinding.
Du vil inden udskrivelsen tale med sygeplejersken om, hvorvidt der er tråde som skal fjernes eller om de opløser sig selv.


Genoptræning

Vi tilstræber at du et par timer efter operationen kommer op og går lidt rundt på stuen. Første gang foregår det under vejledning af en sygeplejerske eller fysioterapeut.
Inden du udskrives, vil fysioterapeuten vejlede dig i øvelser og lægge en plan for den videre træning sammen med dig. Det er vigtigt, at du ”lytter” til din krop, får du smerter og bliver træt, skal du hvile.
Du skal forvente en genoptræningsperiode på nogle måneder.


Kontrol & sygemelding

Du vil få tilbud om at komme til ambulant kontrol 2-3 måneder efter operationen. Dette aftales med den kirurg, der har opereret dig.

Hvorvidt du skal sygemeldes afhænger af arbejdets karakter, og aftales derfor med din kirurg.


Fysiske begræsninger

Du kan fra starten løfte lette ting, men først tre til fire uger efter operationen må du løfte mere end 5 kg. Belastende arbejde som støvsugning, havearbejde og lignende kan genoptages, i det omfang du kan, uden at du får smerter i ryggen.

Det er vigtigt, at du starter langsomt og ”lytter” til din rygs signaler og undgår smerteprovokation. Begynd med at gå nogle ture hvor du undgår hårdt terræn og i øvrigt er
opmærksom på at anvende stødabsorberende fodtøj.
Du må svømme når såret er lægt og eventuelle tråde er fjernet . Cykling kan genoptages når dette ikke provokerer smerter i ryg/ ben.

Du kan køre bus og tog i den udstrækning, du føler, din ryg kan klare. Du må køre bil 2-3 uger efter operationen.


Du kan læse mere om diskusprolaps i lænden i vores patientvejledning her. Pdf, 141.7 kB.

Kontakt os for tidsbestilling

Du er velkommen til at ringe til os på 43 43 92 92,
eller skrive til os via nedenstående formular for tidsbestilling:

Vi bruger cookies til at give dig den bedst mulige kundeoplevelse. Hvis du fortsætter, betyder det, at du er enig i, at cookies bruges.