Frossen skulder

En frossen skulder er udtryk for, at ledkapslen i skulderen skrumper og bliver for stram. Tilstanden kan gå over af sig af sig selv, men forløbet kan strække sig over flere år. Såfremt konservativ behandling i form af piller, blokader og fysioterapi ikke har hjulpet på bevægeligheden, kan det være nødvendigt med en operation.

Årsag

Man kender ikke til den helt specifikke årsag til frossen skulder, men man har set tilstanden opstå spontant efter en skade eller i forbindelse med en operation, der ikke er gået efter planen. De fleste tilfælde opstår spontant og ses især hos mennesker i alderen 40-60 år. Kvinder rammes hyppigere end mænd, og der ses også et overtal af patienter, der i forvejen har sukkersyge.

Symptomer

Lidelsen giver smerter og nedsat bevægelighed i skulderen og kan særligt karakteriseres ved, at patienten gennemgår tre stadier:

  1. Det første stadie kommer til udtryk ved, at patienten føler tiltagende smerter samt mindsket bevægelighed i skulderleddet. Der kan også opstå stærke smerter.
  2. Andet stadie viser sig ved, at skulderen bliver stiv, mens smerterne aftager.
  3. Når tredje stadie indtræffer, vil patienten langsomt få bevægeligheden tilbage i skulderen. Det er vigtigt at pointere, at sygdomsbilledet kan variere en del fra patient til patient. Tilstanden varer ofte mellem 1½ til 3 år.

Behandling

Som nævnt tidligere vil man som udgangspunkt altid forsøge at hjælpe patienten via konservativ behandling. En sådan behandling vil bestå af smertestillende medicin, blokader med binyrebarkhormon, og så er det ligeledes vigtigt, at patienten undgår for meget fysisk aktivitet – både på arbejdet og i fritiden. Når patienten ikke har ondt, vil det i mange tilfælde være gavnligt at påbegynde en fysioterapeutisk behandling.

Hvis den konservative behandling ikke virker, kan en operation være næste skridt og mulighed for patienten. Ved en operation for frossen skulder vil kirurgen løsne ledkapslen i skulderen og fjerne eventulle sammenvoksninger. Umiddelbart efter operationen påbegyndes genoptræning under vejledning af fysioterapeut og eventuelt ved brug af CPM-maskine. En operation kan afkorte sygdomsforløbet, men det er også vigtigt at pointere, at den ikke må foretages for tidligt i forløbet. Dette skyldes, at skulderleddet ved for tidlig operation (med stor risiko) kan blive stift igen.

Patientvejledninger

Du kan finde vores patientvejledninger til operationer for frossen skulder her:

Før operationen Pdf, 158.7 kB.

Efter operationen Pdf, 187.1 kB.

Kontakt os for tidsbestilling

Du er velkommen til at ringe til os på 43 43 92 92,
eller skrive til os via nedenstående formular for tidsbestilling:

Vi bruger cookies til at give dig den bedst mulige kundeoplevelse. Hvis du fortsætter, betyder det, at du er enig i, at cookies bruges.