Indeklemningssyndrom i skulder

Denne lidelse kaldes også kollisionssyndrom, irriteret slimsæk i skulderen eller på engelsk impingement syndrome. Ved indeklemningssyndrom oplever man ofte smerter i skulderen, når armen bruges.

Årsag

Årsagen til lidelsen skyldes betændelse/irritation af slimsækken mellem skulderens styresener og skulderhøjdebenet. De første smerter kommer oftest snigende og opstår uden særlige belastninger eller en eventuel skade. Mange personer med denne form for smerter har dog som oftest et hårdt fysisk arbejde, hvor vedkommende udfører gentagne bevægelser over skulderhøjde. Det kan dog ikke udelukkes, at smerterne også indtræffer som følge af en akut opstået skade.

Hos nogle med indeklemingssyndrom kan et røntgenbillede vise, at der på forsiden af skulderhøjdebenet er dannet en ny knogle eller aflejringer af forkalkninger i skulderens styresener.

Indeklemningssyndrom er en af de lidelser i skulderen, som forekommer oftest.

Symptomer

Følgende smerter er almindelige:

  • Smerter ved ydre kant af skulderhøjdebenet, når armen løftes opad og udad
  • Smerter på ydersiden af overarmen samtidig med smerter i skulderhøjdebenet
  • Ofte forekommer smerterne om natten
  • Der kan være snurren helt ud i fingrene eller smerter op i nakken

Symptomerne på indeklemningssyndrom i skulder kan veksle meget i intensitet fra dag til dag og uge til uge.

Der er flere sygdomme i skulderen, som kan være til stede ved de førnævnte symptomer: Slidgigt i skulderhøjdebensleddet, slidgigt i skulderen, frossen skulder og seneskade i skulderen. Det er en lægelig opgave at stille den rette diagnose, og det kræver ofte røntgen- eller skanningsundersøgelse at stille diagnosen.

Behandling

Nationale retningslinjer foreskriver, at de fleste patienter med indeklemningssyndrom i skulder bør prøve fysioterapeutisk træning i to eller tre måneder. Indsprøjtning af binyrebarkhormon (blokade) hos egen læge er også en behandlingsmulighed, som man bør afprøve inden en eventuel operation kommer på tale.

Hvis symptomerne varer i mere end 3-6 måneder, kan en speciallæge og en røntgenundersøgelse føre til tilbud om kikkertoperation. Ved operationen fjernes forside og underside af skulderhøjdebenet sammen med slimsækken, der er i området. Alt efter resultaterne af undersøgelsen og sygdommens varighed vil speciallægen kunne give en forudsigelse af operationens smertestillende effekt. Operatonen er ambulant og foregår i fuld bedøvelse.

Kontakt os for tidsbestilling

Du er velkommen til at ringe til os på 43 43 92 92,
eller skrive til os via nedenstående formular for tidsbestilling:

Vi bruger cookies til at give dig den bedst mulige kundeoplevelse. Hvis du fortsætter, betyder det, at du er enig i, at cookies bruges.