Kravebensbrud

Kravebenet kaldes også for nøglebenet og er en S-formet knogle, der danner led med brystbenet og skulderbladet. Fald eller stød direkte på kravebenet kan forårsage brud.

Årsag

Kravebensbrud er meget hyppigt forekommende og ses i alle aldersklasser. Mest almindeligt forekommer kravebensbrud dog hos yngre voksne, der kommer til skade i forbindelse med sport for eksempel cykelstyrt ved fald direkte ned på skulderen.

Brud på kravebenet opstår, når kravebenet udsættes for et direkte stød – enten stød mod skulderen fra siden, eller hvis man falder direkte ned på det.

Symptomer

Kravebensbrud kan som regel diagnosticeres ved, at patienten oplever følgende symptomer:

  • Smerte i og omkring kravebenet
  • I nogle tilfælde synlig fejlstilling
  • Smerterne tiltager, når skulderen bevæges
  • Hævelse og blodansamling omkring kravebenet

Behandling

Langt de fleste brud kan behandles med en armslynge, og bruddet vil hele i løbet af tre til fire uger. I nogle tilfælde kan der dog opstå komplikationer enten i form af manglende heling i bruddet eller opheling med fejlstilling, der kan medføre såvel kosmetiske problemer som funktionsnedsættelse i skulderen.

Til patienter med vedvarende gener efter kravebensbrud tilbyder GHP operation. Ved operationen, kaldet osteosyntese, holdes brudfladerne sammen og på plads med en metalskinne, der fastgøres til knoglen med skruer. I nogle tilfælde transplanteres knogle fra hoftebenskammen for at stimulere helingen i bruddet.

 

Kontakt os for tidsbestilling

Du er velkommen til at ringe til os på 43 43 92 92,
eller skrive til os via nedenstående formular for tidsbestilling:

Vi bruger cookies til at give dig den bedst mulige kundeoplevelse. Hvis du fortsætter, betyder det, at du er enig i, at cookies bruges.