Kvalitet gennem specialisering

Vigtig information

Sundhedsstyrelsen har anbefalet at udvalgte patientgrupper skal Covid-19 testes ca 72 timer inden indlæggelse eller ambulant behandling.

Læs mere om hvilke patientgrupper, der skal testes her.

Patienter skal selv booke testen hereksternt link, men hvis du bor i Region Hovedstaden skal du booke tid hereksternt link

 

For at mindske COVID19-smitten skal du medbringe mundbind og benytte det ved konsultationen. Vi skal endvidere opfordre til, at du IKKE medbringer pårørende medmindre det er absolut nødvendigt.


Ledskred i skulder

Ledskred i skulder kaldes ofte for luksation i skulderen, eller blot at skulderen er ”af led”.

Ledskreddet opstår som regel spontant i forbindelse med en sportsaktivitet, hvor man tager fra med armen.

Årsag

Skulderen kommer typisk ud af led på grund af et kraftigt vrid i skulderen ved fald, kontaktsport eller krampeanfald. Skulderleddet sætter sig ofte fast i fejlstilling i ulykkesøjeblikket og må hjælpes på plads af behandler/skadestue.

Nogle mennesker kan opleve ledskred i skulderen ved mindre voldsomme uheld, i sjældnere tilfælde blot ved at strække sig eller lignende. Skulderen kan gå af led i både fremad- og bagudretningen.

Symptomer

Følgende symptomer er typisk forbundet med ledskred i skulder:

  • Store smerter oftest indtil skulderen bringes i korrekt position
  • Efter nogle uger vil en del opleve, at skulderen stort set fungerer som før, men mange vil føle smerter ved belastning, eller når man ligger på skulderen
  • En del vil også føle, at skulderen er ustabil, specielt når armen bruges over skulderhøjde
  • Nogle oplever gentagne ledskred

Behandling

Der bør tages røntgen så tidligt som muligt efter ledskreddet i skulderen for at udelukke et eventuelt brud. Er man cirka 40 år eller derover, er det også vigtigt at udelukke eventuelle seneskade i skulderen ved ultralyd- eller magnetskannning, hvis ikke armen fungerer godt efter få uger.

I nogle lande anbefales operation umiddelbart efter første ledskred hos unge. I Danmark anbefales i første omgang fysioterapeutisk genoptræning for alle, såfremt der ikke er større knogleskader. Operation kan komme på tale, hvis armen efter nogle måneder stadig ikke fungerer optimalt.

Operationen sker som oftest ambulant og udføres via en skulderatroskopi – kikkertundersøgelse i skulderen. I sjældne tilfælde anbefales en åben kirurgi, hvis der er knogleskader i skulderen, eller hvis der har været mange ledskred.

Ved operation genetableres ledbånds og ledlæbes stabiliserende funktion i skulderen.

 

Patientvejledning

Du kan læse mere i vores patientvejledning herPDF

Kontakt os for tidsbestilling

Du er velkommen til at ringe til os på 43 43 92 92,
eller skrive til os via nedenstående formular for tidsbestilling:

Vi bruger cookies til at give dig den bedst mulige kundeoplevelse. Hvis du fortsætter, betyder det, at du er enig i, at cookies bruges.