Seneskader i skulder

En seneskade i skulderen går også under navnet skade på skuldermanchet eller skade på styresenen i skulderen.

Årsag

Årsagen til seneskaden er, at en eller flere af de fem styresener i skulderen brister. Styresenerne kaldes tilsammen for skuldermanchetten. I de fleste tilfælde brister senen der, hvor den hæfter på overarmsknoglen, men det kan af og til forekomme, at bristninger sker i selve senevævet.

Bristningen kan ske over flere år, fordi senerne gradvist bliver mere og mere svækket, men seneskaden kan også opstå spontant efter en faldulykke eller ledskred i skulderen. Tilstanden sker sjældent for mennesker under 40 år.

Symptomer

Følgende symptomer viser sig ved en seneskade i skulderen:

  • Smerter under skulderhøjdebenet, der ofte breder sig ud på ydersiden af overarmen.
  • Ved store bristninger ses nedsat kraft og bevægelighed i skulderen
  • Ofte smerter om natten

Der er flere sygdomme i skulderen, som kan være til stede ved de nævnte symptomer: slidgigt i kravebensleddet, slidgigt i skulderen og frossen skulder. Det er derfor vigtigt at få en læge til at stille den rette diagnose. Det kræver ofte røntgen- eller forskellige skanningsundersøgelse at stille diagnosen.

Behandling

Den anbefalede behandling er meget afhængig af patientens alder, og hvor længe skaden har været til stede. Desuden er det også afgørende, om patienten samtidig har slidgigt i skulderen.

En mulighed for at udbedre seneskaderne i skulderen er indsprøjtninger med binyrebarkhormon, som i nogle tilfælde fører til et acceptabelt smerteniveau. Hvis dette ikke har den ønskede effekt, kan en operation komme på tale. Denne udføres som oftest ambulant via kikkertteknik eller ved åben kirurgi, hvor ortopædkirurgen vil fastsætte de bristede styresener tilbage på overarmsknoglen. Operationen lindrer som regel patientens smerter, og kraft samt bevægelighed opnås efter måneders genoptræning.

I sjældne tilfælde, hvor der samtidig findes store senebristninger og slidgigt, kan det være gavnligt at indsætte en skulderprotese.

 

Patientvejledning

Læs mere i vores patientvejledning her Pdf, 250.5 kB.

Kontakt os for tidsbestilling

Du er velkommen til at ringe til os på 43 43 92 92,
eller skrive til os via nedenstående formular for tidsbestilling:

Vi bruger cookies til at give dig den bedst mulige kundeoplevelse. Hvis du fortsætter, betyder det, at du er enig i, at cookies bruges.