Kvalitet gennem specialisering

Vigtig information

Mandag den 27. april træder en ny retningslinje fra Sundhedsstyrelsen i kraft. Sundhedsstyrelsen har anbefalet at udvalgte patientgrupper skal Covid-19 testes ca 72 timer inden indlæggelse eller ambulant behandling.

Læs mere om hvilke patientgrupper, der skal testes her.

Patienter skal selv booke tid og sted for testen på www.Coronaprover.dkeksternt link


Gynækomasti

Gynækomasti - mandlig brystdannelse

Vækst af brystkirtelvæv samt fedtdeponering omkring brystvævet kan forekomme både hos unge og voksne mænd. Hos de unge mænd er årsagen ofte hormonel ubalance, mens årsagen hos voksne ofte er fedtdeponering som følge af relativ overvægt. Væksten kan også være forårsaget af indtagelse af anabolske steroider. Hos de unge mænd vil kirtelvævet ofte aftage af sig selv i størrelse, når puberteten er overstået.

Gør den ikke det, og er der ømhed eller kosmetiske gener, kan operation være nødvendig.

Før operation

Det er vigtigt at du er godt forberedt før din operation. Vi anbefaler derfor, at du læser denne tekst eller din udleverede pjece grundigt, inden du møder på hospitalet.

Operationen bliver aflyst og udsat på ubestemt tid hvis;

  • Fastereglerne ikke er overholdt.
  • Du har sår, rifter, insektbid eller bumser i operationsområdet.
  • Du føler dig forkølet, har feber eller er i penicillin behandling.

Hvis du er i tvivl, så ring på 43 43 92 92.

Fasteregler:

  • Mad: Før operationen skal du FASTE og du må derfor intet spise, ikke indtage mælkeprodukter, alkohol, juice eller anden saft med frugtkød de sidste 6 timer før, at du skal møde på hospitalet.
  • Drikke: Vi anbefaler at du drikker vand eller saft uden frugtkød og kun dette, indtil 2 timer før dit mødetidspunkt.

Du er velkommen til at børste tænder om morgenen, tygge tyggegummi og der er ingen restriktioner vedrørende rygning før bedøvelse.

Hvem er egnet til operation?

Mænd som oplever vækst af brystkirtelvævet kan med fordel behandles operativt. Brystets vævbestår oftest af kirtelvævskomponent og fedtvævskomponent. Derfor er det ofte en fordel, at behandlingen består af en kombination af fedtsugning og kirurgisk fjernelse af vævet.

Ved konsultationen vil speciallægen sikre sig, at der er tale om en fredelig vækst af brystkirtelvævet. Nogle gange kan supplerende undersøgelser være nødvendige. Operationen kan foretages i lokalbedøvelse, men fuld bedøvelse kan være nødvendig, afhængig af problemets omfang.

Konsultationen

Du vil ved første konsultation på Gildhøj Privathospital, blive undersøgt og få rådgivning samt vejledning med hensyn til operation og efterforløbet af speciallæge i plastikkirurgi.

Du kan tidligst blive opereret en uge efter den første konsultation, da du skal have tid til at tænke tingene godt igennem, inden du beslutter dig for operation. Når du har besluttet dig, planlægges det videre forløb individuelt.

Operationen

Operationen foregår gennem et lille bueformet snit i kanten af brystvorten. På den måde bliver arret godt skjult. Man fjerner overskydende kirtelvæv. Gennem samme snit suges med en tynd metalkanyle evt. overskydende fedt. Forinden er der sprøjtet saltvand med adrenalin og lokalbedøvelse.

Kanylen ødelægger ikke blodkar og nerver, disse skubbes blot til side. Snit syes med indvendige tråde, som bliver opløst af kroppen samt med udvendige tråde, som skal fjernes efter 12-14 dage. Sårene dækkes med plaster. Du får udleveret garment (elastisk vest) efter mål, som skal anvendes i 4 uger.

Rygning

Det tilrådes at undlade rygning 6 uger før operationen og 4 uger efter. Dette sker for at sikre bedst mulig blodtilførsel til det underminerede område og det pæneste resultat efter operationen.

Operation i fuld bedøvelse

På operationslejet iføres du de specielle operationsgarments/forbinding. Efter operationen bliver du observeret af en sygeplejerske og smertebehandlet. Du kan udskrives fra sengeafdelingen samme dag/aften.

Kontrol

Du vil komme til kontrol 8-10 dage efter operationen, hvor trådene fjernes og vi vil gerne se dig til kontrol ½ år efter operationen. Ring venligst til sekretæren ca. 1 måned før og aftal tid.

Du er altid velkommen til at kontakte os ved spørgsmål/problemer.

Efterforløbet

Der vil være hævelse og ømhed i området svarende til brystet, hvilket er naturligt. Dette fortager sig i løbet af 1-2 uger.

Du bliver smertebehandlet på sengeafdelingen og får smertestillende medicin med hjem i form af Panodil og Ibumetin til de næste par dage.

Der er plaster over indstiksstederne. Plastrene lades urørt indtil trådfjernelse, og skiftes derefter ved behov. For at opnå pæne ar anbefales det at bruge plastrene i 2-3 måneder.

Garments

Ved udskrivelsen får du en elastisk vest, som du skal anvende dag og nat i 4 uger. Dog må du tage den af ved bad og ved vask. Du må tage vesten af og gå i brusebad efter 3 dage.

Komplikationer

Blødning

Forekommer i under 2% af tilfældene. Der kan komme blå mærker i området svarende til det opererede område. De vil svinde i løbet af et par uger. Der vil også være lidt påvirkning af nerverne, som kan give prikken, svien og stikken i op til 2 måneder efter operationen.

Betændelse

Forekommer i under 2 % af tilfældene. Der kan opstå infektion i forbindelse med enhver form for kirurgi, dog er det yderst sjældent i forbindelse med fedtsugning. De fleste infektioner efter kirurgi viser sig indenfor nogle få dage til uger efter operationen.

Hvis der opstår rødme og usædvanlig ømhed omkring arret, kan dette være tegn på infektion. Disse behandles med antibiotika. Sådanne komplikationer får sjældent betydning for slutresultatet.

Ujævnheder

Som allerede beskrevet har hudens kvalitet betydning for det kosmetiske resultat og ved slap og uelastisk hud, vil man kunne syne ujævnheder tydeligere end ved en fast, elastisk hud. Det kan være nødvendigt at foretage en mindre korrektion af ujævnheder. Dette vil oftest kunne foregå i lokalbedøvelse.

Forholdsregler

Du kan genoptage dit arbejde, når du synes, du er klar til det. Som oftest har man behov for at tage den med ro et par dage efter operationen.

Fysisk arbejde bør man undgå de første par uger og sport i 4 uger.

Du bør tillige undgå sollys/solarium på arret det første halve år efter operationen.

Patientvejledning

Du kan hente vores patientvejledning til gynækomasti herPDF.

Kontakt os for tidsbestilling

Du er velkommen til at ringe til os på 43 43 92 92,
eller skrive til os via nedenstående formular for tidsbestilling:

Vi bruger cookies til at give dig den bedst mulige kundeoplevelse. Hvis du fortsætter, betyder det, at du er enig i, at cookies bruges.