Knæsmerter

Hvis du har ondt i knæet, kan det skyldes mange forskellige årsager, da knæene er store led, som udsættes for store belastninger gennem livet. I knæleddet findes knogle, brusk, ledhinder, menisker, ledbånd og slimsække, og omkring knæleddet er der desuden sener og muskler. Hos os kan en reumatolog undersøge og/eller behandle dine alle disse strukturer kan være medvirkende årsag til smerter i knæet.

Årsag

De mest normale knæsmerter skyldes en overbelastning af de forskellige strukturer, der er omkring knæet. Du kan også opleve knæsmerter, hvis du falder, får et vrid i knæet eller ved en tackling i forbindelse med fodbold eller anden sport. Knæsmerter kan også skyldes en sygdom eller lidelse i knæet.

Der er to grupperinger, som er vigtige i forhold til knæsmerter og skader. Her er spørgsmålet om hvordan skaden er opstået meget central. Dette er vigtigt at vide, da specialisten derved har bedre forudsætninger for at foretage den korrekte behandling.

Smerter i knæ ved akut skade som fald, tackling eller vrid

Hvis du har store smerter i dit knæ på grund af en akut skade, er det meget vigtigt hurtigt at få klarlagt i hvilket omfang, der er sket skader på ledbånd, korsbånd Eksternt link., ledkapsel, menisk eller brusk Eksternt link. for at kunne foretage den rette behandling så effektivt som muligt.

Smerter i knæ på grund af overbelastning

I de fleste tilfælde har overbelastningen af knæet sat sig i senerne, musklerne og i visse tilfælde som irritation af ledbånd eller selve leddet.

Knæskader

Meniskskade

Meniskskader Eksternt link.opstår som oftest ved et vrid i knæet, eller når man går helt ned i hug. Dog kan en meniskskade også opstå ved almindelig aktivitet. Mennesker med en meniskskade vil som oftest opleve smerter bagtil i knæet – enten på indersiden eller ydersiden. Det er også meget karakteristisk, at der opstår en jagende smerte ved bestemte bevægelser og måske følelsen af, at der kommer noget i klemme. Knæet kan eventuelt også hæve op.

Behandlingen for en meniskskade foregår ved en kikkertoperation i knæet.

Bruskskade

Bruskskader opstår oftest ved et vrid eller slag på knæet. Ved en kikkertoperation kan skaden oprenses, og det er muligt at stimulere knoglen til selv at reparere skaden. Denne form for operation kaldes for mikrofraktur. Hos Gildhøj er denne behandlingsform den fortrukne, da cirka 75 % bliver raske derefter. Hører man til de 25 %, som ikke oplever bedring, findes der heldigvis også andre behandlingsformer. Et godt alternativ til mikrofraktur er TruFit. Ved TruFit erstatter man det skadede bruskvæv med nogle plugs. De indsatte plugs er således en slags erstatningsvæv.

Mus i knæet (osteochondrit)

Mus er små stykker løst materiale, som flyder rundt i ledvæsken, og som pludseligt kan komme i klemme. Når dette sker, opstår der knæsmerter, hvis musen vel og mærke sidder i klemme mellem lårbenskno og skinnebenskno. Musen kan fjernes ved hjælp af en kikkertoperation i knæet Eksternt link..

Slimhindefold

Slimhindefolden, som også kaldes for Plica, er en lille rest, som vi har fra fosterstadiet. Denne fold kan blive irriteret, hæve kronisk op og dermed komme i klemme. Hvis dette giver anledning til knæsmerter, kan folden nemt fjernes via en kikkertoperation i knæet.

Kontakt os for tidsbestilling

Du er velkommen til at ringe til os på 43 43 92 92,
eller skrive til os via nedenstående formular for tidsbestilling:

Vi bruger cookies til at give dig den bedst mulige kundeoplevelse. Hvis du fortsætter, betyder det, at du er enig i, at cookies bruges.