Diskusprolaps

Menneskers rygsøjle er opbygget af ryghvirvler, elastiske ledbånd og mellemliggende båndskiver. De mellemliggende skiver kaldes for diskus eller diskusskiver, og det er dem, der sørger for, at vi kan bøje ryggen. Uden dem ville vores ryg være en lang stiv knogle.

Årsag

Gennem et helt liv vil diskusskiverne blive slidte, og hvis der opstår sprækker, vil skivernes bløde materiale pose ud mod rygmarvskanalen. Udposningen vil give et tryk på nervesystemet og afhængigt af, hvordan materialet fordeles, vil trykket opleves forskelligt. Det hyppigste er, at den bløde masse trykkes ud til den ene side – her vil det trykke på en nerverod, der forgrener sig ud i en arm eller et ben. Trykkes den bløde masse ud midt for, vil patienten i stedet få tryk på rygmarven eller på et bundt af nerverødder, hvis det er nederst i ryggen.

I forbindelse med et trafikuheld eller en faldulykke kan der opstå det, man kalder for en traumatisk diskusprolaps. Denne type adskiller sig fra den aldersbetingede, da prolapsen opstår på grund af en pludselig overbelastning af rygsøjlen.

Symptomer

Det er langt fra alle, der oplever symptomer ved en diskusprolaps, og disse bliver som regel kun diagnosticeret, hvis patienten får foretaget en scanning. De symptomfrie prolapser kan i 90 % af tilfældene behandles via konservativ behandling, og en operation er derfor ikke nødvendig.

Hvis patienten derimod oplever helt specifikke symptomer som:

  • Tryk på rygmarven
  • Tiltagende eller svær lammelse
  • Manglende kontrol over vandladning og afføring

skal man straks kontakte lægen, hvorefter en operation skal foregå hurtigst muligt.

Behandling

Når der er mistanke om en diskusprolaps, bliver patienten undersøgt med en CT-scanning eller en MR-scanning. Flere forskellige sygdomme kan give diskusprolapslignende symptomer, og det er derfor vigtigt at stille den korrekte diagnose.

Behandling af diskusprolaps foregår langt de fleste gange uden operation, men bliver symptomerne ved med at være der længere end 3 uger, og er smerterne store, så bør det overvejes, om der er brug for en operation.


Operation af nakke og lænd

Læs mere om operation af diskusprolaps i nakke og lænd her.

Kontakt os for tidsbestilling

Du er velkommen til at ringe til os på 43 43 92 92,
eller skrive til os via nedenstående formular for tidsbestilling:

Vi bruger cookies til at give dig den bedst mulige kundeoplevelse. Hvis du fortsætter, betyder det, at du er enig i, at cookies bruges.