Slidgigt i lænden

I lægevidenskaben kaldes slidgigt i lænden også for spondylose. Patienter med spondylose kan have smerter i lænden og begrænset bevægelighed, men der er også nogle, som ikke mærker noget til det.

Årsag

Slidgigt i lænden – og andre steder i kroppen – kommer typisk i takt med, at man bliver ældre. Ved slidgigten i lænderyggen er det selve rygsøjlen, der er ramt. Rygsøjlens diskusskiver bliver slidt ned, og det medfører som regel smerter og nedsat bevægelighed. Som udgangspunkt er det ikke klarlagt, hvorfor nogle mennesker udvikler slidgigt, mens andre ikke gør. Men der er en række faktorer, som man mener, har indflydelse på, om man udvikler lidelsen.

Fysisk aktivitet

Hårdt fysisk arbejde, tunge løft eller flytning er belastende for lænden, og der kan derfor være en sammenhæng mellem dette og sygdommen.

Arvelige faktorer

Der er undersøgelser, som viser, at spondylose er en arvelig sygdom. Samtidig er der forskere, som mener at have identificeret en særlig gendefekt, der skulle sænke produktionen af ledbrusk.

Overvægt

Flere undersøgelser peget på, at overvægtige mennesker har en større risiko for at udvikle slidgigt i lænden.

Spontant opstået skader

Hvis man har pådraget sig skader direkte på lænderyggen, er der en øget risiko for at udvikle slidgigt.

Symptomer

Symptomerne på slidgigt i lænden er tiltagende smerter i lænden, som ikke mindskes ved konservativ behandling, dvs. relevant smertestillende behandling og systematisk rygtræning. Følgende symptomer er også almindelige:

  • Nedsat bevægelighed i rygsøjlen – specielt omkring lænden
  • Ændret følesans ud i arme eller ben.
  • Nedsat kontrol over benene
  • Muskelømhed omkring lænden
  • Strålende smerter ud i arme eller ben

Behandling

Inden operation for slidgigt i lænden er der foretaget røntgenbillede af lænden og også ofte en MR-scanning og eventuelt funktionsoptagelser ved mistanke om instabilitet. Hvis ortopædkirurgen vurderer, at en operation er den bedste løsning, vil patienten blive informeret deromkring. Ved spondylose er rygsøjlens diskusskiver slidt ned, og det er disse, som er i centrum ved en operation. En stivgørende rygoperation eller stabiliserende rygoperation har til formål at stabilisere lænderyggen og særligt de ryghvirvler, der har mistet deres stabilitet på grund af slidgigten.

Kontakt os for tidsbestilling

Du er velkommen til at ringe til os på 43 43 92 92,
eller skrive til os via nedenstående formular for tidsbestilling:

Vi bruger cookies til at give dig den bedst mulige kundeoplevelse. Hvis du fortsætter, betyder det, at du er enig i, at cookies bruges.