Slidgigt i nakken

Ved slidgigt i nakken opstår der gradvist en fortykkelse af knoglerne, der gør at enten nerverodskanalerne og/eller af rygmarvskanalen bliver mere snævre. Denne forsnævring giver et øget tryk på nerverne og/eller rygmarven.

Årsag

I takt med alderen vil bruskskiverne og leddene i rygsøjlens øverste del (nakken) blive slidt. Heldigvis er det langt fra alle, som oplever gener i forbindelse med nedbrydningen, men nogle får symptomer som smerter og stivhed i nakken. Det er en meget almindelig lidelse blandt ældre mennesker – statistikkerne viser, at 70 % af 60-årige har slidgigt i nakken. Lidelsen rammer både mænd og kvinder, men mænd har en tendens til at udvikle slidgigten tidligere end kvinder.

Symptomer

Typiske symptomer er smerter og stivhed i og omkring nakken. Hvis slidgigten medfører et tryk på nerverne i nakken, er følgende symptomer også almindelige:

  • Smerter, stivhed og ømhed, der kan sætte sig i skuldre, arme og fingre
  • Prikkende/snurrende fornemmelse i arme, hænder, ben eller fødder
  • Nedsat bevægelighed i nakken
  • Nedsat eller manglende balance
  • Manglende koordinationsevne

I meget sjældne tilfælde kan der opstå problemer med at kontrollere vandladningen og afføringen – hvis dette sker, så skal du straks kontakte lægen, da en operation skal foretages meget hurtigt.

Behandling

Afhængig af trykpåvirkningens lokalisation, kan der foretages tre typer af indgreb for slidgigt i nakken:

1. Ved tryk fortil på rygmarven foretages operationen fortil på halsen, hvor der lægges et 3-4 cm skråsnit på højre side af halsen ind mod midten. Luftrør, spiserør og blodårer holdes til side, hvorved forsiden af halshvirvelsøjlen frilægges. Båndskiven (diskus) mellem de hvirvler, hvor der er knoglefortykkelse, fjernes. Herved kan man få mulighed for at fjerne knoglefremspringene, der trykker på rygmarven. For at bevare afstanden mellem hvirvlerne indsættes ved operationens afslutning en titaniumcylinder eller en lille plastikkasse (cage) mellem hvirvlerne.

2. Ved tryk bagtil på nerverne foretages operationen bagtil i nakken. Der foretages et ca. 6-8 cm længdesnit, og nakkemusklerne holdes til side. Herved frilægges den bagerste del af rygsøjlen. Den bagerste knogledel af den nerverodskanal, der er for snæver, fjernes, således at nerveroden herefter ligger fri.

3. Ved tryk bagtil på rygmarven foretages operationen bagtil i nakken, hvor der foretages et 6-8 cm længdesnit. Nakkemusklerne holdes til side, hvorved den bagerste del af rygsøjlen frilægges. Torntappe og bagerste knoglebuer på de syge hvirvler fjernes, hvorved rygmarven frilægges. Hvis en meget bred frilægning har været påkrævet, kan det ved operationens afslutning være nødvendigt at supplere med en stivgøring mellem hvirvlerne. Den udføres ved hjælp af skruer, der sættes fast i knoglerne samt en metalbarre mellem disse skruer.


Kontakt os for tidsbestilling

Du er velkommen til at ringe til os på 43 43 92 92,
eller skrive til os via nedenstående formular for tidsbestilling:

Vi bruger cookies til at give dig den bedst mulige kundeoplevelse. Hvis du fortsætter, betyder det, at du er enig i, at cookies bruges.