Kvalitet gennem specialisering

Vigtig information!

Alle patienter på Gildhøj skal have et gyldigt coronapas samt en negativ kvik-test (ikke selv-test), der er mindre end 48 timer gammel eller en negativ PCR-test, der er under 72 timer gammel. Hvis du har været smittet med Covid-19 og derfor ikke kan fremvise en negativ test, skal du medbringe et gyldigt coronapas.

 

Hvis du skal opereres med fuld bedøvelse eller spinalbedøvelse (bedøvelse i ryggen), skal der gå mindst 6 uger fra overstået infektion med Covid-19 til din operation. Skal du opereres med lokalbedøvelse, kan du blive opereret 10 dage efter din positive coronatest.


Det er igen et krav at bære mundbind på hospitalet, som man selv bedes medbringe ved ankomst.


Vi anmoder om at pårørende, så vidt muligt, ikke kommer med ind til lægen. Ved indlæggelse må der højest være én pårørende pr. indlagt patient.


På Gildhøj Privathospital anbefaler vi, at alle bliver fuldt vaccineret for at mindske smitte på vores hospital, og i det øvrige samfund

(opdateret den 21. januar, 2022).Stivgørende rygoperation

En stivgørende rygoperation kaldes også for stabiliserende rygoperation. Navnet skyldes, at formålet med operationen er at stabilisere/stivgøre ryggen - enten efter ledskred mellem to ryghvirvler eller ved slidsgigtsforandringer i rygsøjlen.

Årsag

En hyppig årsag til operationen er lidelsen spondylolisthesis (spondylos = ryghvirvel og olisthesis = udglidning).

Ledskred (spondylolisthesis), som i mange tilfælde kræver en stivgørende rygoperation, forekommer hos cirka 8 procent af befolkningen. Lidelsen kan være medfødt, men den kan også opstå senere i livet på grund af aldersbetingede forandringer. I sjældne tilfælde opstår den som følge af et traume.

Senere i livet forekommer der hos nogle mennesker slidgigtsforandringer i ryghvirvler og/eller diskusskiver. Forandringerne kan resultere i kroniske smerter eller slidgigt. Begge tilstande nedsætter livskvaliteten og bevægeligheden betydeligt.

Symptomer

Både ledskred og slidgigt forårsager kroniske smerter i lænden, og i en del tilfælde stråler smerten ud i benene. Dette skyldes, at nerverne i ryggen ikke har den plads, som de under normale omstændigheder har.

Følgende symptomer kan være tegn på ledskred eller slidgigt mellem to ryghvirvler.

  • Smerter i lænden
  • Eventuelt smerter, der trækker ned i benene
  • Tunge og trætte ben ved gang
  • Nedsat gangdistance
  • Lindring når man bøjer sig forover eller sætter sig ned

Husk på, at lidelserne kun kan konstateres hos en læge med speciale i rygsygdomme. Det er også rygkirurgen, der tager stilling til, om en stivgørende rygoperation er det bedste i forhold til at forbedre patientens bevægelighed og livskvalitet.

Behandling

Operationen foregår i fuld bedøvelse og varer to til tre timer. Kirurgen vil lægge et snit over det, man kalder for torntappene i lænden. Dette betyder, at der kun vil være et smalt ar efter operationen. Under operationen fjerner kirurgen ofte torntappen og hvirvelbuen på de hvirvler, der er gledet fra hinanden. Dette betyder, at der igen vil blive plads i rygmarvskanalen og til nerverødderne.

Torntappen og hvirvelbuen, som udgør det fjernede knoglevæv, vil ofte blive genanvendt (i nogle tilfælde sammen med en kunstig knogle). De har til formål at danne en slags bro mellem tværtapperne på begge sider af ryghvirvlerne, som på denne måde bliver stivgjort. Er der yderligere plads mellem hvirvlerne, vil kirurgen sætte en plastikkasse ind mellem dem, som er med til at øge stabiliteten.

Slutteligt vil kirurgen indsætte skruer og barer mellem hvirvlerne for på den måde at stabilisere ryggen yderligere. Patienten vil også få lagt et lille dræn i operationssåret for at hindre en blodansamling. Sygeplejersken vil fjerne katetret fra urinblæren, som de fleste får lagt i starten af operationen.


Du kan læse mere om stivgørende operation i lænden i vores patientvejledning her. Pdf, 223.5 kB.

Kontakt os for tidsbestilling

Du er velkommen til at ringe til os på 43 43 92 92,
eller skrive til os via nedenstående formular for tidsbestilling:

Vi bruger cookies til at give dig den bedst mulige kundeoplevelse. Hvis du fortsætter, betyder det, at du er enig i, at cookies bruges.