Tumorkirurgi

Tumorkirurgi

På Gildhøj Privathospital er vi eksperter i tumorkirurgi, der vedrører behandling af bindevævsknuder. Vi beskæftiger os primært med diagnostisering og behandling af fedtknuder, også kaldet lipomer, som er den mest udbredte type af bindevævsknuder. Fedtknuder kan forekomme overalt på kroppen, men findes oftest omkring arme, ben, ryg bryst. Fedtknuder kan variere meget i størrelse. Små fedtknuder, der hverken giver ubehag eller symptomer, kræver for det meste ikke behandling, men det er som regel en god idé at få en undersøgelse af knuden, for at fastslå om der er tale om en fedtknude, og om yderligere behandling er nødvendig.

 


Behandling

Lipomet (fedtknuden) tilhører bindevævstumorerne, og er den hyppigste godartede knude / tumor vi finder. Den består helt overvejende af fedtvæv (fedtceller) og er langsomt voksende. Den kan stort set findes lokaliseret overalt i kroppen, men er meget ofte beliggende i huden eller mellem musklerne. Knuden giver sjældent anledning til smerter, men kan give skæmmende konturering, når den er beliggende i huden eller muskler. Når knuderne er beliggende i eller mellem musklerne kan der, særlig under arbejde, være svie og ubehag på grund af knudens påvirkning af musklerne. Fedtknuder kan nå en anseelig størrelse og derigennem, om end yderst sjældent, udvikle sig til en sædvanligvis mildere form for bindevævskræft. Dette er grunden til at man, når de får en vis størrelse, anbefaler dem fjernet, og undersøgt mikroskopisk. I almindelighed anbefales patienter med dybereliggende lipomer over 5 cm i diameter henvist med MR-skanning til vurdering i Sarkomcenter i København eller Århus.


Årsager til lipomer

Årsagen til at man udvikler fedtknuder er ukendt, og der er ingen direkte sammenhæng til fedme. Knuderne opdages ikke sjældent i forbindelse med slankekure, hvilket også fint demonstrerer, at man ikke kan slanke knuden væk, idet tumorcellerne synes at have mistet noget af den naturlige bremse for væksten. Der kan ses en familiær disposition til at danne fedtknuder.


Egenskaber

Fedtknuder indeholder helt overvejende fedtceller, men kan også indeholde fibrøse strøg og varierende mængder blodkar. De kan derfor i konsistensen variere fra helt flydende til fast elastiske. Ofte men ikke altid er de omgivet, helt eller delvist, af en tynd fibrøs hinde. De dybt beliggende (under muskelhinden) kan ikke sjældent udgå fra det naturlige fedtvæv, som findes omkring kar, nerver eller knogle. Dermed er den indimellem vanskelig at fjerne, selv for den rutinerede tumorkirurg. For at bevare normal funktion af vævene er nødt til at respektere nerver og blodkar. Lipomer med relation til muskel væver sig til tider ind i muskulaturen, uden at være hindebeklædt, og er dermed sværere at fjerne uden at medtage lidt muskel. Dette kan man imidlertid oftest undvære lidt af, uden betydning for funktionen. Jo bedre det lykkes at få hinderne, indeholdende tumorfedtvævet ud, uden at der går hul på, jo større er chancen for at knuden ikke vender tilbage. Generelt må man sige, at der er en betydende risiko for at lipomer vender tilbage, især hvis de er store.


Diagnosen

Fås ved MR-skanning, oftest suppleret med kontrast (tumorskanning), i tvivlstilfælde suppleret med ultralydsvejledt udtaget vævsprøve (biopsi).


Behandling

Behandlingen er således alene operativ fjernelse, såvel af tumorer beliggende i hud, som dem i eller mellem musklerne. Der er ingen medicinsk behandling af tumoren. Kirurgisk indgreb efterlader et ar på huden, ofte med lidt blivende følelsesløshed/føleforstyrrelser. Tumorer i enhver størrelse sendes altid til patologisk undersøgelse (vævsundersøgelse ved mikroskopi), og svar gives som hovedregel telefonisk, opfulgt af ambulant besøg om nødvendigt. Operationsforberedelse kræver ambulant forundersøgelse hos kirurgen med journaloptagelse, skriftlig og mundtlig information om behandlingen, almindelige komplikationer og risici jf. dette skrift, samt om efterforløb med kontrol og prøvesvar samt forberedelse af anæstesi ved anæstesiolog, til fuldbedøvelse, regional eller lokal bedøvelse afhængig af behov. Her vil man kunne stille spørgsmål og gennemgå MR-skanningen.


Komplikationer

Infektion med bakterier er sjældent, men forekommer. For at minimere risikoen gives ofte injektion af antibiotika i forbindelse med indgrebet. Når infektion indtræffer, kan den oftest behandles med antibiotika alene, sjældnere er kirurgi nødvendig. Nerveskade og karskade kan forekomme, men er sjældnere, men også afhængig af lokalisation, hvis tumor er tæt på en nerve. Blødning som afgår fra operationssåret forekommer, men kan også ses som en ophobning af blod i dybden, som fjerner sig naturligt over en tid efter operationen, med gradvis aftagende hævelse. Sædvanligvis lukkes såret med tråd, som fjerner sig selv med tiden. Svigt af tråden sker sjældent. 

Du vil blive behandlet af følgende specialister indenfor sportsskader på GHP Gildhøj Privathospital:

Claus Hovgaard

CMI

   

CV

Lars Konradsen

Speciallæge i ortopædkirurgi

   

CV

Marianne Backer

Speciallæge i ortopædkirurgi

   

CV

Micael Haugegaard

CMO

   

CV

Mikkel Attrup

Speciallæge i ortopædkirurgi

   

CV

Per Nyvold

Speciallæge i ortopædkirurgi

   

CV

Peter Albrecht-Olsen

Speciallæge i ortopædkirurgi

   

CV

Kontakt os for tidsbestilling

Du er velkommen til at ringe til os på 43 43 92 92,
eller skrive til os via nedenstående formular for tidsbestilling:

Vi bruger cookies til at give dig den bedst mulige kundeoplevelse. Hvis du fortsætter, betyder det, at du er enig i, at cookies bruges.