Fibersprængning

Fibersprængning sker hyppigt i sportsgrene med hurtige accelerationer, opbremsninger eller retningsskift. Det er selve musklen og dens muskelfibre, som brister - enten hvis musklen sammentrækkes for hårdt, eller den udstrækkes meget. Der kommer en skarp smerte og blødning i musklen.

Behandlingen er tilstrækkelig hvile, nedkøling, kompression og elevation (RICE-princippet).

Årsag

Fibersprængning af musklen sker hyppigst, når musklen er ved at være træt. Alle sportsgrene med hurtige og kraftbetonede bevægelser indebærer en risiko for at få en fibersprængning. Det gælder både boldspil, ketchersport, løb, styrkeløft med videre. Selve muskelfibrene rives fra hinanden i større eller mindre grad, og der kommer samtidig blødning inde i musklen, fordi blodkarrene også overrives. De fleste muskelfibersprængninger sker i hasemusklerne (baglåret), på forsiden af låret og i læggen. En fibersprængning forekommer hyppigst, når grundformen er dårlig, eller der har været manglende restitution, men tidligere fibersprængninger kan også være en medvirkende faktor.

Symptomer

Når fibersprængningen sker, kommer der en skarp og jagende smerte i musklen og nogle gange også et smæld. De fleste sportsudøvere vil ikke være i stand til at fortsætte, og det kan være svært at støtte på benet. Nogle timer efter kommer der som regel misfarvning af huden fra blødningen, idet misfarvningen godt kan komme flere dage efter, hvis fiberen ligger dybt i musklen. Selve låret eller læggen hæver også op efter kort tid. Nogle gange kan der mærkes en defekt i musklen.

Ved stærke smerter, som eventuelt er vedvarende, bør skaden undersøges af en læge for at sikre den rigtige diagnose. Ved ultralydskanning kan blødningens omfang vurderes, og jo større blødningen er, jo længere tid tager ophelingen.

Behandling

Behandlingen de første 24-48 timer bør følge RICE-princippet.

  • Ro og hvile til benet
  • Omgående nedkøling af muskelområdet
  • Kompression med støttebind
  • Elevation, hvor benet holdes hævet

Ved større og gentagne fibersprængninger kan det være nødvendigt med et udvidet genoptræningsprogram hos en fysioterapeut, hvor også forebyggelse af nye skader bør indgå i behandlingen. Kun meget sjældent er der behov for operation.

Kontakt os for tidsbestilling

Du er velkommen til at ringe til os på 43 43 92 92,
eller skrive til os via nedenstående formular for tidsbestilling:

Vi bruger cookies til at give dig den bedst mulige kundeoplevelse. Hvis du fortsætter, betyder det, at du er enig i, at cookies bruges.