Kvalitet gennem specialisering

Vigtig information!

Alle patienter på Gildhøj skal have et gyldigt coronapas samt en negativ kvik-test (ikke selv-test), der er mindre end 48 timer gammel eller en negativ PCR-test, der er under 72 timer gammel. Hvis du har været smittet med Covid-19 og derfor ikke kan fremvise en negativ test, skal du medbringe et gyldigt coronapas.

 

Hvis du skal opereres med fuld bedøvelse eller spinalbedøvelse (bedøvelse i ryggen), skal der gå mindst 6 uger fra overstået infektion med Covid-19 til din operation. Skal du opereres med lokalbedøvelse, kan du blive opereret 10 dage efter din positive coronatest.


Det er igen et krav at bære mundbind på hospitalet, som man selv bedes medbringe ved ankomst.


Vi anmoder om at pårørende, så vidt muligt, ikke kommer med ind til lægen. Ved indlæggelse må der højest være én pårørende pr. indlagt patient.


På Gildhøj Privathospital anbefaler vi, at alle bliver fuldt vaccineret for at mindske smitte på vores hospital, og i det øvrige samfund

(opdateret den 21. januar, 2022).Fibersprængning

Fibersprængning sker hyppigt i sportsgrene med hurtige accelerationer, opbremsninger eller retningsskift. Det er selve musklen og dens muskelfibre, som brister - enten hvis musklen sammentrækkes for hårdt, eller den udstrækkes meget. Der kommer en skarp smerte og blødning i musklen.

Behandlingen er tilstrækkelig hvile, nedkøling, kompression og elevation (RICE-princippet).

Årsag

Fibersprængning af musklen sker hyppigst, når musklen er ved at være træt. Alle sportsgrene med hurtige og kraftbetonede bevægelser indebærer en risiko for at få en fibersprængning. Det gælder både boldspil, ketchersport, løb, styrkeløft med videre. Selve muskelfibrene rives fra hinanden i større eller mindre grad, og der kommer samtidig blødning inde i musklen, fordi blodkarrene også overrives. De fleste muskelfibersprængninger sker i hasemusklerne (baglåret), på forsiden af låret og i læggen. En fibersprængning forekommer hyppigst, når grundformen er dårlig, eller der har været manglende restitution, men tidligere fibersprængninger kan også være en medvirkende faktor.

Symptomer

Når fibersprængningen sker, kommer der en skarp og jagende smerte i musklen og nogle gange også et smæld. De fleste sportsudøvere vil ikke være i stand til at fortsætte, og det kan være svært at støtte på benet. Nogle timer efter kommer der som regel misfarvning af huden fra blødningen, idet misfarvningen godt kan komme flere dage efter, hvis fiberen ligger dybt i musklen. Selve låret eller læggen hæver også op efter kort tid. Nogle gange kan der mærkes en defekt i musklen.

Ved stærke smerter, som eventuelt er vedvarende, bør skaden undersøges af en læge for at sikre den rigtige diagnose. Ved ultralydskanning kan blødningens omfang vurderes, og jo større blødningen er, jo længere tid tager ophelingen.

Behandling

Behandlingen de første 24-48 timer bør følge RICE-princippet.

  • Ro og hvile til benet
  • Omgående nedkøling af muskelområdet
  • Kompression med støttebind
  • Elevation, hvor benet holdes hævet

Ved større og gentagne fibersprængninger kan det være nødvendigt med et udvidet genoptræningsprogram hos en fysioterapeut, hvor også forebyggelse af nye skader bør indgå i behandlingen. Kun meget sjældent er der behov for operation.

Kontakt os for tidsbestilling

Du er velkommen til at ringe til os på 43 43 92 92,
eller skrive til os via nedenstående formular for tidsbestilling:

Vi bruger cookies til at give dig den bedst mulige kundeoplevelse. Hvis du fortsætter, betyder det, at du er enig i, at cookies bruges.