Kvalitet gennem specialisering
Vigtig information!
På Gildhøj passer vi godt på hinanden, og for at mindske COVID19-smitten skal du benytte mundbind og vi er nødt til at bede pårørende blive udenfor.
Inden din undersøgelse anbefaler vi at du får taget en Covid-test - gerne med en kviktest (opdateret den 14. - 1. 2021).
Dit ambulante besøg/kontrol ændret til en telefonkonsultation. Tidspunktet er uændret, og en læge vil kontakte dig på aftalt tid. Du vil modtage en sms om ændringen.
Sundhedsstyrelsen har anbefalet at udvalgte patientgrupper skal Covid-19 testes ca 72 timer inden indlæggelse eller ambulant behandling.
Læs mere om hvilke patientgrupper, der skal testes her.
Patienter skal selv booke testen her, men hvis du bor i Region Hovedstaden skal du booke tid her
.
Fibersprængning sker hyppigt i sportsgrene med hurtige accelerationer, opbremsninger eller retningsskift. Det er selve musklen og dens muskelfibre, som brister - enten hvis musklen sammentrækkes for hårdt, eller den udstrækkes meget. Der kommer en skarp smerte og blødning i musklen.
Behandlingen er tilstrækkelig hvile, nedkøling, kompression og elevation (RICE-princippet).
Fibersprængning af musklen sker hyppigst, når musklen er ved at være træt. Alle sportsgrene med hurtige og kraftbetonede bevægelser indebærer en risiko for at få en fibersprængning. Det gælder både boldspil, ketchersport, løb, styrkeløft med videre. Selve muskelfibrene rives fra hinanden i større eller mindre grad, og der kommer samtidig blødning inde i musklen, fordi blodkarrene også overrives. De fleste muskelfibersprængninger sker i hasemusklerne (baglåret), på forsiden af låret og i læggen. En fibersprængning forekommer hyppigst, når grundformen er dårlig, eller der har været manglende restitution, men tidligere fibersprængninger kan også være en medvirkende faktor.
Når fibersprængningen sker, kommer der en skarp og jagende smerte i musklen og nogle gange også et smæld. De fleste sportsudøvere vil ikke være i stand til at fortsætte, og det kan være svært at støtte på benet. Nogle timer efter kommer der som regel misfarvning af huden fra blødningen, idet misfarvningen godt kan komme flere dage efter, hvis fiberen ligger dybt i musklen. Selve låret eller læggen hæver også op efter kort tid. Nogle gange kan der mærkes en defekt i musklen.
Ved stærke smerter, som eventuelt er vedvarende, bør skaden undersøges af en læge for at sikre den rigtige diagnose. Ved ultralydskanning kan blødningens omfang vurderes, og jo større blødningen er, jo længere tid tager ophelingen.
Behandlingen de første 24-48 timer bør følge RICE-princippet.
Ved større og gentagne fibersprængninger kan det være nødvendigt med et udvidet genoptræningsprogram hos en fysioterapeut, hvor også forebyggelse af nye skader bør indgå i behandlingen. Kun meget sjældent er der behov for operation.
Du er velkommen til at ringe til os på 43 43 92 92,
eller skrive til os via nedenstående formular for tidsbestilling: