En sikker skiferie

Udgivet d. 7. februar 2017

De kolde vintermåneder er for mange danskere (også) lig med fart på ski og høje piste. Det er ikke sjovt, hvis den aktive ferie ender med ømme ankler eller ledbåndsskader, og er uheldet ude skal skaden hurtigst muligt vurderes. Ortopædkirurg fra Gildhøj, Micael Haugegaard, giver gode råd og anbefalinger til, hvordan du kan undgå skader på skiferien. For er det ikke sjovere at tabe skien end korsbåndet?

 

Før skiferien

Forberedelserne til en sikker skiferie kan med fordel påbegyndes, allerede mange måneder inden skigrejet pakkes. Micael Haugegaard understreger vigtigheden i træning inden turen:

»Intet ledbånd kan holde et led på plads uden hjælp fra musklerne. Lav derfor styrkeøvelser med masser af squats og lunges - gerne på ét ben så balancen samtidig stimuleres«.

Netop balancetræning er vigtig, da balancen er afhængig af de sensorer, der sidder i vores ledbånd. En god balance hjælper også hjernen med at sende impulser til de muskler, der holder leddet på plads. Men træningen af balancen kan være udfordrende, og kræver tid.

»Vores stærkeste balancesans er øjnene, men de er ofte optaget af andre ting, som en pukkel på pisten eller en hurtig løber, der passerer. Det er derfor yderst vigtigt med balancetræning, hvis du vil undgå at komme hjem uden ledbåndsskader. Bare kom i gang på vippebrættet«, opfordrer Micael.

Under skiferien

De hyppigste skiskader i knæet sker ikke i høj fart på vej ned af pisten, som man ellers nemt kunne tro. Skaderne opstår omvendt ofte i lav fart, når bindingerne på skiene ikke udløses. Ortopædkirurgen råder derfor skientusiaster til at snyde lidt med målene:

»Lyv dig lettere og dårligere end du er, når bindingerne skal sættes. Det er jo bedre at tabe din ski end dit korsbånd. Prøv at se, om du kan få bindingen op ved at sparke skien ned i sneen, inden du står på pisten første gang. Hvis ikke du kan det, er bindingen nok for stram«, fortæller han.

Samtidig fastslår Micael, at man kan slippe fri for nogle skader ved fx ikke at stoppe midt på bakken for at snakke, men i stedet trække ud til siden, hvor der ikke er trafik. Ligeledes kan det hjælpe at være forsigtig, når man står af liften og samtidig holde øje med, hvilken vej ens medpassagerer skal.

Efter skiferien

Skulle skaden alligevel ske, bør man som det første få is på knæet og holde det i ro. Hæver knæet, eller et andet led, anbefaler Micael, at det undersøges af en specialist:

»Det vigtigste er sådan set, at patienten bliver tilset hurtigt, så man kan få igangsat den rigtige behandling. På Gildhøj Privathospital er vi specialister i ortopædkirurgi, og vi har god erfaring i både at udrede og behandle skiskader«.

Du kan læse mere om de typiske skiskader her.

Kontakt os for tidsbestilling

Du er velkommen til at ringe til os på 43 43 92 92,
eller skrive til os via nedenstående formular for tidsbestilling:

Vi bruger cookies til at give dig den bedst mulige kundeoplevelse. Hvis du fortsætter, betyder det, at du er enig i, at cookies bruges.