Ingen hjelme på boldbanerne

Udgivet d. 14. december 2017

Bør danske børn have sikkerhedshjelm på under almindelige sportsgrene som håndbold og fodbold? En amerikansk tendens er kommet til Danmark, hvilket har gjort flere forældre bekymrede for deres børns sikkerhed på boldbanerne - og det er helt uden grund.

Der har været en række sager i USA, hvor tilfælde af demens er blevet sammenkoblet med sporten amerikansk fodbold pga. skader på hovedet som følger af den voldsomme sportsgren. Efter disse tendenser, er mange danske forældre begyndt at bekymre sig om sikkerheden i almindelige boldsportsgrene som håndbold og fodbold.

Både forældre samt danske medier har stillet spørgsmål ved, om der er for høj risiko for hjernerystelse i disse almindelige sportsgrene. Her har der særligt været udvist stor bekymring for at lave hovedstød og for målmænd genrelt.

Den mediepolitiske gruppe i Dansk Idrætmedicinsk Selskab har, sammen med DIF (Danmarks Idrætsforbund) og DSSF (Danske Sportsfysioterapeuter), undersøgt om der er hold i bekymringerne. Marianne Backer, som er medlem af gruppen og ansat som ortopædkirurg på Gildhøj Privathospital, forsikrer, at bekymrede forældre roligt kan lade deres børn deltage i boldsportsgrene som håndbold og fodbold uden sikkerhedshjelm - både som målmand og som spiller på banen.

"Det er vigtigt ikke at tro, at det er farligt at spille fodbold eller håndbold. Der er intet lægeligt belæg for at hovedstød giver øget risiko for demens, og derfor kan forældre roligt sende deres børn ud på boldbanerne uden hjelm."

Desuden er det ikke sikkert, at sikkerhedshjelme vil mindske risikoen for hjernerystelse, da det lige så vel kan komme af den rotation der sker i nakken ved hovedstød. Blandt andet af den årsag vil sikkerhedshjelme slet ikke nødvendigvis gøre sportsgrenene mere sikre.

Langt over 90 % kommer sig over en hjernerystelse i forbindelse med boldsport, men der er selvfølgelig den resterende lille procentdel der får et længerevarende forløb. Man har i arbejdsgruppen lavet en kampagne for trænere og ledere, der gør, at de bedre kan vurdere om en spiller har hjernerystelse, så man kan tage de rette forholdsregler hurtigt. Man arbejder også på at lave et netværk af specielt interesserede fysioterapeuter og andre behandlere, der kan hjælpe, hvis hjernerystelsen viser sig at være mere alvorlig.

Kontakt os for tidsbestilling

Du er velkommen til at ringe til os på 43 43 92 92,
eller skrive til os via nedenstående formular for tidsbestilling:

Vi bruger cookies til at give dig den bedst mulige kundeoplevelse. Hvis du fortsætter, betyder det, at du er enig i, at cookies bruges.