Kvalitet gennem specialisering

Hudlæge svarer på spørgsmål om solcreme, D-vitamin og solskader

Udgivet d. 3. juni 2020

Når sommersolen står højt på himlen, er det vigtigt at beskytte huden, eftersom et stort solforbrug eller skarp sol kan fremprovokere pigmentpletter, eksem eller kløe.
Men får vi f.eks. nok D-vitamin, når vi smører os ind i solcreme? Og hvor ofte skal vi bruge solcreme?
Vi har samlet en håndfuld spørgsmål, og taget dem videre til vores hudlæge, Michael Heidenheim, som vil gøre os klogere på, hvordan vi skal agere før, under og efter solbadning.

Hvad sker der med huden, når vi ikke bruger solcreme?
Når du opholder dig i solen, vil du blive udsat for ultraviolette stråler, som vil beskadige overhudens pigmentceller og hudceller. Denne stråling er skadelig for huden, og vil senere kunne give pigmentforandringer, eksem, kløe og ikke mindst hudkræft.
Desuden medfører sollys ældning af huden – som kan forebygges ved brug af solcreme.

Hvad kan man gøre, hvis man allerede har fået solskader på huden?
Pigmentforandringer og karsprængninger er hyppigt forekommende sollysskader - som i nogen tilfælde kan behandles med pulslys laser (IPL-).
Sideløbende kan behandling med A-vitaminholdige cremer og antioxidanter til en vis grad dæmpe hudskaderne.
Vigtigst er dog at anvende lysbeskyttende beklædning, søge skygge og undgå udsættelse for direkte sollys.

Får jeg nok D-vitamin, hvis jeg bruger solcreme?
Undersøgelser viser, at man kan få dækket sit behov for D-vitamin med ca. 15-20 minutters sol tre gange om ugen på hænder og ansigt. Derfor har huden brug for meget lidt sol for at kunne dække dets D-vitamin behov. Anvendelse af solcremer forhindrer ikke dannelse af D-vitamin i huden - men kan tage lidt længere tid.

Hvor ofte skal man smøre sig ind i solcreme?
Jeg vil anbefale, at du smører dig ind i solcreme to gange dagligt. Start med at smør dig ind inden du går ud i solen, og gør det igen et kvarter efter. Denne anbefaling beror på et forskningsprojekt, som viste at solbadere kun bruger en fjerdedel af den anbefalede solcreme. En anden fordel er, at man ved at smøre huden ind to gange også minimerer chancerne for at overse områder på kroppen.


Læs mere om vores dermatologisk afdeling her.


Kontakt os for tidsbestilling

Du er velkommen til at ringe til os på 43 43 92 92,
eller skrive til os via nedenstående formular for tidsbestilling:

Vi bruger cookies til at give dig den bedst mulige kundeoplevelse. Hvis du fortsætter, betyder det, at du er enig i, at cookies bruges.