Interview med Team Danmark atlet, Thomas Berg

Udgivet d. 16. december 2020

Det var et tilfælde at Thomas Berg, som 8-årige startede til fægtning, men i dag beror beslutningen ikke på tilfældigheder, og Thomas er én af de bedste fægtere i Danmark.

Som Team Danmark Eksternt link. atlet har Thomas Berg en flot placering som nr. 58 på verdensranglisten, og skulle derfor sidste år begynde forberedelserne til det kommende OL i Tokyo. Desværre var uheldet ude, og dagen før en træningslejre låste Thomas’ højre knæ sig fast, og det kunne hverken bøjes eller strækkes. En undersøgelse på Gildhøj viste, at menisken havde sat sig løst, og lægerne meddelte at han pga. en knæoperation måtte aflyse zone-kvalifikationen i Madrid og OL i Tokyo.

Men Thomas havde heldet med sig, og han vandt ekstra tid pga. corona-udbruddet. Udskydelserne gav ham mulighed for at blive genoptrænet og dermed deltage i OL i 2021.

Som samarbejdspartner for Team Danmark hjælper vi atleter, når de bliver skadet. Vi har derfor vejledt og opereret Thomas, og har i den forbindelse talt med ham om skaden, corona og genoptræningen - og om de mentale og fysiske tacklinger han har skulle kæmpe med.

Hvorfor er fægtning fascinerende?

Dét, jeg synes er fascinerende er, at der er så mange aspekter i sporten - det handler om at ligge en plan og snyde modstanderen til at gå i ens fælde. På samme tid er tempoet vildt højt, og det bliver ofte sammenlignet med skak i høj intensitet. Det er altså både vigtigt, at være skarp i hovedet, men ligeså vigtigt at være i god fysisk form, så man kan holde hovedet koldt, når man bliver presset af fægtepisten.

Du har været igennem en menisk-operation på Gildhøj. Hvordan taklede du denne udfordring?

Hele forløbet med menisk-operationen har været mærkeligt. Skaden kom ud af det blå omkring juletid, og gik lige pludselig væk igen ca. en uge efter. Men MR-scanningen viste at der var en flænge i min menisk, og jeg fik anbefalet at blive opereret, da menisken ellers kunne blive revet helt over. Det var mærkeligt, fordi jeg ikke mærkede skaden op til operationen, og jeg var derfor også i tvivl om hvorvidt jeg skulle blive opereret eller ej - men jeg fandt hurtigt ud af at en operation var bedst på længere sigt. Det var selvfølgelig en svær beslutning, især fordi jeg stod overfor en OL-kvalifikation, som jeg havde arbejdet frem mod de sidste mange år. Men denne beslutning måtte jeg opgive, eftersom jeg ikke havde en funktionsdygtig krop som blot 23-årig. Jeg er glad for at jeg blev opereret, og er sikker på, at det var den rigtige beslutning for mig. Det var mit held, at min operation faldt sammen med corona-epidemien, og at jeg derfor fik mere tid at løbe på.

Hvordan rustede du dig mentalt og fysisk i forhold til at komme tilbage til fægtningen?

For at komme tilbage til fægtning har jeg lavet mine genoptræningsøvelser næsten hver dag, og jeg har derudover trænet resten af kroppen løbende for at holde den ved lige. Derudover har jeg snakket med vores mentale coach om forløbet; hvad der var vigtigt at fokusere på, og hvilke følelser der kunne opstå igennem forløbet. Jeg er også meget opmærksom på, at jeg ikke bare kommer tilbage på samme niveau, som jeg var på da jeg blev opereret. Men det prøver jeg at se, som en mulighed for at ændre nogle ting ved min fægtestil, og på den måde redefinere min fægtning.

Kan du fortælle om dit forløb på Gildhøj?

Mit forløb på Gildhøj har været godt og effektivt. Det startede med at jeg fik en tid hos Marianne Backer, som var god til at forklare om min skade. Derefter fik jeg foretaget en MR-scanning, der viste en flænge på menisken, hvilket betød at jeg enten skulle have syet menisken eller lade det være - dog med chance for menisken blev revet helt over.

Jeg synes Marianne Backer og Gildhøj har været forstående overfor mit dilemma, og de har lagt vægt på, at det jo var min beslutning, men at de anbefalede operationen.

Under operationen oplevede jeg god service, og jeg fik meget information om operationen, så jeg følte mig tryg hele vejen igennem. Efter operationen har jeg været til tjek, og er blevet ringet op et par gange for at høre hvordan det går. Jeg har også fået at vide, at jeg altid kan ringe med spørgsmål. Det har været rart, at jeg ikke bare er blevet efterladt efter operationen, men at jeg har følt mig taget i hånden hele vejen.

Kontakt os for tidsbestilling

Du er velkommen til at ringe til os på 43 43 92 92,
eller skrive til os via nedenstående formular for tidsbestilling:

Vi bruger cookies til at give dig den bedst mulige kundeoplevelse. Hvis du fortsætter, betyder det, at du er enig i, at cookies bruges.