Kvalitet gennem specialisering

Vigtig information!

Alle patienterne bedes testes før fremmøde med mindre du er færdigvaccineret eller har haft COVID19 indenfor de sidste 12 måneder.

Pårørende må gerne komme med ind til lægen, og det er ikke længere nødvendigt at bære mundbind i venteværelset (opdateret det 6. juli).


Sundhedsstyrelsen har anbefalet at udvalgte patientgrupper skal Covid-19 testes ca 72 timer inden indlæggelse eller ambulant behandling.

Læs mere om hvilke patientgrupper, der skal testes her.

Patienter skal selv booke testen her Eksternt link., men hvis du bor i Region Hovedstaden skal du booke tid her Eksternt link.


diskusprolaps

Årsag

Hvad er en diskusprolaps?
En diskusprolaps opstår, når de yderste lag i en bruskskive (diskus) sprækker og ikke længere er i stand til at holde på den bløde kerne, der sidder inde i brusken.

I hals- og brystrygsøjlen kan prolapsen trykke på rygmarven og/eller på de nerverødder, der afgår fra rygmarven mellem hver hvirvel. I lændedelen kan prolapsen kun trykke på nerverødderne og/eller lænderygmarvsforlængelsen.

Hvorfor opstår en diskusprolaps?

En diskusprolaps opstår pga. en aldersbetinget nedbrydning af bindevævsringen i diskus, der medfører at den bløde del kan pose ud mod rygmarvskanalen.

En traumatisk diskusprolaps opstår ofte pga. en pludselig overbelastning af rygsøjlen, f.eks. under fald- eller trafikulykker.

Symptomer

Hvilke symptomer er der for de forskellige diskusprolapser (nakke, skuldre, lænd)?

I nogle tilfælde er en diskusprolaps symptomfri, og opdages tilfældigt ved en scanning, som f.eks. MR-scanning. Hvis dette er tilfældet vil prolapser højest sandsynlig ikke kræve behandling.

Hvis patienten har symptomer, skyldes det hovedsageligt, at den trykker på rygmarv, nerverødder eller lænderygmarvsforlængelsen.

Symptomer på nerverodstryk mærkes ved reduceret kraft eller lammelse af enkelte muskler samt føleforstyrrelser og smerter i ben eller arme.

Symptomer på tryk på rygmarven giver føleforstyrrelser, stivhed eller lammelse nedenfor rygmarvstrykket. F.eks. vil tryk på rygmarven i brystdelen give stivhed i benene og ikke i armene. Derudover kan tryk på rygmarven kan medfører problemer med vandladning og afføring.

Symptomer på tryk på lænderygmarvsforlængelsen giver manglende kontrol over vandladningen og/eller afføringen, manglende blærefyldningsfornemmelse, føleforstyrrelser ved endetarmen, indersiden af lårene, i kønsorganerne og/eller lammelse af begge ben.

Behandling

Hvordan behandles en diskusprolaps?

I ca. 90% af tilfældene kan en diskusprolaps behandles uden operation. I disse situationer skal patienten til at starte med aflaste ryggen. Senere kan en forsigtig genoptræning påbegyndes, hvis symptomerne er aftagende.

I følgende situationer vil der igangsættes en operation:

  • Ved symptomer på tryk på rygmarven skal der opereres snarligt eller øjeblikkeligt (inden for 6 – 12 timer)
  • Ved svær lammelse eller tiltagende lammelse skal der opereres snarligt eller øjeblikkeligt
  • Manglende kontrol over vandladning og afføring kræver øjeblikkelig behandling.
  • Kontakt lægen ved vandladnings- og afføringsproblemer i kombination med tiltagende lammelse
 

Operation

Hvordan foregår en operation?

Patienten starter med at blive lagt i fuld narkose.

Lægen foretager operationen ved at lægge et snit over rygsøjlen, dér hvor diskusprolapsen er placeret. Herefter holdes rygmusklerne til side, og lægen laver et hul til rygmarvskanalen, hvor nerverne løber. Herefter kan nerveroden skubbes til side, og diskusprolapsen fjernes.

Hvordan foregår et behandlingsforløb?

Hvis du er blevet opereret skal du oftest i gang med genoptræningen. I disse situationer vil du modtaget en genoptræningsplan.

Lægen vurderer også, om du skal have specialiseret genoptræning eller om du kan genoptræne på alment niveau.

 

Kontakt os for tidsbestilling

Du er velkommen til at ringe til os på 43 43 92 92,
eller skrive til os via nedenstående formular for tidsbestilling:

Vi bruger cookies til at give dig den bedst mulige kundeoplevelse. Hvis du fortsætter, betyder det, at du er enig i, at cookies bruges.